Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vem ska betala för laddstationerna?

Annons

Nu när elektrifieringen av Sveriges fordonsflotta är i full gång saknar jag en frågeställning. Vem eller vilka ska betala för utbyggnaden av laddinfrastrukturen? Vilka ska ersätta OKQ8, Shell, Preem, med flera – alltså dessa kommersiella bolag som i dag mot betalning förser oss med drivmedel till våra fordon? Är det staten - alltså via skattsedeln eller elbolagen?

Vem ska förse landsbygden med laddstationer? Knappast marknaden för den gör väl samma bedömning som gäller för bensinmackar, bredband och mobiltäckning. Det är inte lönsamt.

Var ska framtidens bilturister ladda sina fordon?

Laddningen vid bostaden, om du äger egen fastighet, lär väl ägaren få stå för, både investering och drift. Men vad händer med de som bor i hyres- eller bostadsrätt? Ska fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen stå för investeringen och sprida kostnaden på hyresgäster och medlemmar? I så fall belastas de som valt bort bil av olika skäl. I dag är det en ickefråga, bilägaren står ju själv för alla kostnader. Upplagt för orättvisor!

Michael

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel