Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Västernorrlands museum står inför förändringsarbete

Resurserna räcker inte till att samtidigt utveckla och leverera allt under förändringsperioden. Museet behöver utveckla och avveckla, gasa och bromsa – samtidigt. Sådana förändringar upprör och skapar oro, särskilt när personal påverkas och när en del av verksamheten försvinner medan det nya ännu inte helt presenterats eller genomförts.

Museets ledning och styrelse kommer göra allt för att satsa på ett tillgängligt utbud de kommande åren. Det kommer att erbjudas utställningar, visningar, program och evenemang, i vissa fall med nytt innehåll och i ny form. Museet kommer inte att vara tomt!

Västernorrlands Museum delar situationen med många andra. Länsmuseernas samarbetsråd har i ett gemensamt upprop lyft att länsmuseernas förutsättningar att leva upp till de kulturpolitiska målen inte längre håller. Museerna är underfinansierade, i många fall på grund av sedan länge uppdämda underhålls- och utvecklingsbehov.

Det finns länsmuseer som i liknande läge valt att helt stänga under en längre period, ibland flera år, för att renovera och skapa nytt. Västerbottens museum i Umeå har stängt friluftsmuseet i tre år, fram till 2021. Stockholms länsmuseum har hållit helt stängt i fyra år för renovering och verksamhetsöversyn och under de senaste åren har hela 27 tjänster försvunnit. Örebro länsmuseum håller stängt i två och ett halvt år och Östergötlands museum 1 000 dagar, för ombyggnationer och förändringsarbeten. Det finns ytterligare exempel från museisverige, det här är bara några exempel.

Styrelsen för Västernorrlands museum har däremot beslutat hålla museet öppet under det förändringsarbete som ligger framför oss.

Museets uppdrag och mål är att nå hela länet och att länet ska kunna upplevas på museet. Det ska vara ett älskat besöksmål som lockar länsinvånare och långväga besökare, med spännande och engagerande utbud och innehåll i program, utställningar och kunskapsförmedling, digitalt och fysiskt.

Museet ska tillgängliggöra stora samlingar, vårda kulturhistoriska byggnader och mark och förmedla länets kulturarv och kulturmiljöer. Museet ska arbeta med arkeologi, konservering och byggnadsvård i länet. Samtidigt ska museet vara både en fysisk och digital mötesplats i samverkan med förenings- och näringsliv och det offentliga.

Prioriteringar som kommer: Digital tillgång till samlingar prioriteras framför ny insamling av föremål en tid. Antalet tillfälliga utställningar, bland annat med samtidskonst, minskar till förmån för reviderade och samtidsaktuella basutställningar med fler berättelser. Skolpedagogisk verksamhet pausas en tid medan museets publika uppdrag utformas och utvecklas i grunden. Friluftsmuseet måste räddas från ett allt större förfall – allt detta för att vara mer tillgängliga, relevanta och angelägna i länet, på 2020-talet och framåt!

Se våra frågor och svar på www.vnmuseum.se/fragor-och-svar

Thomas Näsholm, ordförande

Monica Fahlén, vice ordförande

Jenny Samuelsson, länsmuseichef

Läs också:

INSÄNDARE: Det krävs personal med kunskap för att göra en samling gamla hus och föremål till ett museum

INSÄNDARE: Vad händer med länsmuseet – hög tid att styrelsen stiger fram

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel