Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Världen behöver en politik som ger effekt nu – klimatet kan inte vänta

Artikel 48 av 81
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Annons

Just nu befinner vi oss i den sjätte massutrotningen av arter i planetens historia och en klimatförändring som riskerar att skena bortom mänsklig kontroll. FN:s klimatpanel presenterade i höstas riskerna vi står inför om vi inte klarar att leva upp till Parisavtalet och framhöll att en enorm samhällsomställning krävs för att vi ska klara det.

Nyligen presenterade FN:s panel för biologisk mångfald en sammanställning av all samlad vetenskap om tillståndet för alla arter. Den visar att utrotningen av djur och växter går så snabbt och sker i en sådan omfattning, att det också påverkar livsförutsättningarna för oss människor. Vi är helt beroende av robusta ekosystem, för rent vatten och hållbar odling, för att vår mat ska kunna växa.

I rapporterna står också hur vi ska agera för att stoppa artutrotningen och klimatförändringarna.

Vi i Miljöpartiet de gröna lyssnar på vetenskapen och kommer med kraft kämpa för att förverkliga de åtgärder som krävs.

Under den gånga mandatperioden har våra EU-parlamentariker redan pressat fram viktiga beslut för miljö och klimat. Vi har reformerat EU:s handel med utsläppsrätter, vilket bidragit till att Tyskland kommer stänga alla kolkraftverk 12 år tidigare än planerat.

Vi vill införa en klimatlag som tvingar medlemsländerna att minska sina utsläpp och en klimatavgift för import från länder utanför EU som inte ställer upp på Parisavtalet. För att hejda klimatförändringen måste alla länder dra sitt strå till stacken.

Vi vill inrätta en europeisk koldioxidbudget för att nå målet om nollutsläpp i enlighet med Parisavtalet. En koldioxidbudget visar vilket utsläppsutrymme som finns kvar för EU:s medlemsländer och blir därmed en tydlig ram att hålla sig inom. Vi vill också tillsätta en global kriskommission för klimatet som ska ge råd till länder i deras klimatarbete.

Världen behöver politik som ger effekt nu. För klimatet kan inte vänta.

Tillsammans kan vi forma en framtid att längta till. En framtid där alla enkelt kan resa med tåg som går snabbt och kommer fram i tid. Där barnen kan andas frisk luft. Med rena sjöar att ta ett dopp i en midsommarnatt. Levande landsbygd och gröna jobb. Mer tid för varandra. Mindre slit och släng. En framtid där vi varken bränner ut oss själva eller planeten.

Europa behöver hopp istället för hat och EU-parlamentariker som har kunskap, mod och kompetens att driva igenom klimatpolitik som gör skillnad på riktigt.

Rösta på Miljöpartiet de gröna i EU-valet den 26 maj.

Henrik Blind, EU-kandidat Jokkmokk Norrbotten

Elin Söderberg, EU-kandidat, Umeå Västerbotten

Karin Thomasson, EU-kandidat, Östersund Jämtland Härjedalen

Brita Wessinger, EU-kandidat, Sollefteå Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons