Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varje år skickar jag elever till vuxenutbildningen – jag skickar dem nu rakt in i ett misslyckande

 
Besparingarna inom skolan i Örnsköldsvik
Visa alla artiklar

Annons

I mitt yrke som studie- och yrkesvägledare träffar jag många ungdomar. Min målgrupp är just nyanlända ungdomar.

Jag har jobbat både med svenska ungdomar och nyanlända ungdomar. Unga vuxna som vill utbilda sig, ungdomar som har läs- och skrivsvårigheter och som ser det som en enorm möjlighet att få fortsätta utbilda sig.

Om distansutbildning blir det enda alternativet kommer fler att välja att inte utbilda sig. Fler kommer att flytta och fler kommer att misslyckas.

Låt oss tänka ett steg längre och ställa frågan; Vad händer med människor som inte utbildar sig? Enligt statistiken har lågutbildade mycket svårare att komma ut på arbetsmarknaden och de riskerar att hamna i utanförskap. Ska jag dra det lite längre så har lågutbildade också ökad risk att hamna i kriminalitet och ohälsa.

Med nedskärningar inom vuxenutbildningen så slår ni mot de svagare i samhället. Kan man inte flytta någon annanstans för att få jobb eller utbildning? Ja visst kan de det. Men tycker ni då att det känns rimligt att råda unga människor bort från kommunen?

För mig som vägledare känns det inte alls ok men jag har inget val. För att dessa unga människor, nyanlända människor, unga som vuxna, ska ha en chans att klara utbildningen så måste vi råda dem att flytta från kommunen.

Utbildning är nyckeln till arbetsmarknad, inkludering, socialt sammanhang och byggandet av goda samhällsmedborgare och tillväxt.

Hur stor är chansen att de som verkligen flyttar kommer tillbaka? Jag uppfattar det som att kommunen vill att fler ska flytta hit? Vad händer med färre människor i kommunen? Vad händer när alla dessa människor som vill utbilda sig kommer att flytta härifrån? Sämre arbetsmarknad, sämre handel, färre bygginvesteringar, höjd skatt, ja listan kan ju räknas lång när vi tänker långsiktigt.

Jag har träffat många lärare och studie- och yrkesvägledare, som precis som jag, förstår att denna nedskärning kommer att skapa fler studieavbrott, fler som misslyckas.

Mina elever som är på väg in till vuxenutbildningen är mycket oroade. För dem är lärarens stöd och guidning avgörande. Mötet mellan elev och lärare och andra studiekamrater är värt så mycket mer. Att tillsammans få diskutera, analysera och reflektera och även problematisera. Ska de läsa sig till hur vårt samhälle fungerar utan ovan nämnda?

Varje år skickar jag elever till vuxenutbildningen, jag skickar dem nu rakt in i ett misslyckande. Några elever kommer att fixa studierna, men majoriteten kommer inte det.

Tänk er Maslovs behovstrappa, för mig så är utbildning en av grundpelarna och en mänsklig rättighet.

Har ni inte tagit del av Skolinspektionens senaste rapport om vuxenutbildnings så bör ni göra det. Även där står det tydligt att man råder kommuner att erbjuda båda studiealternativen, annars kommer det att bli precis som jag har skrivit.

Utbildning är nyckeln till arbetsmarknad, inkludering, socialt sammanhang och byggandet av goda samhällsmedborgare och tillväxt. Låt Örnsköldsvik bidra med det.

Judith Kajhager, studie- och yrkesvägledare, språkintroduktion Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel