Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför vill man frysa ut småskolorna i Örnsköldsvik?

Annons

Efter det förra dialogmötet vi hade i Trehörningsjö stannade Kristoffer Park (S) några minuter extra och pratade med några som fortfarande hade obesvarade frågor.

Jag ställde en halvt desperat fråga gällande varför man måste göra detta nu – hör ni inte att det flyttar in folk här nu och att vi jobbar för att få loss hus så vi kan fortsätta utveckla vår bygd.

Visst har vi redan hunnit höra många olika versioner av varför man vill lägga ner våra skolor, men svaret jag fick där och då var att hans uppdrag i första hand gick ut på att "tänka på barnen." Och resonemanget var att man som elev på en liten skola kan vara otroligt utsatt om man till exempel blir utfryst eller har svårt att hitta en vän.

Det här har jag funderat på mycket. Visst stämmer det, men det innebär inte att det inte kan ske på en stor skola. På en stor skola kan förmodligen något sådant dessutom pågå en lång tid utan att någon vuxen ens märker av det, vilket knappast är troligt på en skola i storlek med Trehörningsjö.

Men så i dag insåg jag att Park (S) faktiskt omedvetet pratade om sig själv. Om Socialdemokraterna. För är inte det precis vad ni gör i detta nu? Fryser ut små skolor. Säger att det är okej att låta dessa barn sitta timmar i en skolbuss redan från sex års ålder. Säger att deras föräldrar inte var smarta nog att bosätta sig någon annanstans.

Det handlar inte ens om en utfrysning bara i skolfrågan, utan i frågan om hur och var man lever sitt liv. Vuxna människor som fryser ut små barn och dessutom har mage att säga att det inte ens är en ekonomisk fråga. Och där, Kristoffer Park, håller jag med dig. Chansen för att detta skulle hända i en stor skola är nog faktiskt obefintlig.

Sandra Sörlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel