Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför uppmanar man inte till nykterhet under pandemin?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Flera organisationer står bakom en färsk forskningsrapport ”Alkohol och coronapandemin: om människor, samhälle och politik” som är skriven av framstående forskare från hela världen. Forskarnas rapport om alkohol och covid-19 visar följande:

• Alkoholkonsumtion ökar risken för att bli smittad av coronaviruset och för allvarliga komplikationer av covid-19.

• Alkohol ökar spridning av coronaviruset genom att sociala hämningar minskar redan vid låg konsumtion och genom att försämra omdömet vid högre konsumtion

• Många komplikationer av hög alkoholkonsumtion ökar risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 (till exempel diabetes, övervikt och hjärtkärlsjukdom). Även äldre med svagare immunförsvar och människor med underliggande sjukdomar löper större risker vid alkoholkonsumtion.

• Alkoholrelaterade problem förbrukar stora resurser i hälso- och sjukvården. Under en pandemi kan kraftfulla alkoholpolitiska åtgärder minska trycket på hälso- och sjukvårdens ansträngda resurser.

• Utsatta barn och kvinnor är de som drabbas hårdast av kombinationen corona-isolering och alkohol. Den psykiska ohälsan ökar och pressen är svår för många familjer.

WHO rekommenderar att vi ska avstå eller starkt dra ned på konsumtion av alkohol, både för att minska smittspridningen och för att inte försämra det egna immunförsvaret och hälsan.

FN talar om en ”skuggpandemi” där isolering, ekonomisk kris i kombination med alkohol och andra droger bidrar till att förvärra effekterna av pandemin.

Finlands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten (Institutet för hälsa och välfärd ) skriver tydligt i sina rekommendationer att man bör undvika alkohol under pandemin av flera olika anledningar. Även Systembolaget/IQ skriver om det. Men från svenska myndigheters håll är det väldigt tyst. Folkhälsomyndigheten skriver mycket sparsamt om alkoholens betydelse och man lyfter inte detta varken i regionerna, kommunerna eller i presskonferenserna på TV. Men varför är det så tyst från våra svenska folkhälsoenheter och myndigheter? Smittspridningen ökar i flera regioner och nya farliga mutationer är på frammarsch.

Det borde vara livsnödvändigt i dessa kristider att i större omfattning lyfta alkoholens negativa påverkan på hälsa och samhälle. Vi befinner oss i en kris där vi måste vända på alla stenar och beakta alla risker för att så snart som möjligt kunna återgå till en mer normal vardag. Varför förordar man inte försiktighetsprincipen och uppmanar till punktnykterhet under pandemin?

Vanja Lindstedt

Jörgen Rutegård

Gunnar Eklöf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel