Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför sådan brådska att utarma demensvården i Sollefteå kommun?

Med anledning av insändaren ”Vi måste utveckla demensvården i hela kommunen”, skriven av Kjell-Åke Sjöström, ordförande utskottet för vård- och omsorg i Sollefteå kommun.

Våren 2019 togs beslut om avveckling av dagverksamheten i Ramsele. Därefter har det beslutats om sammanslagning av dagverksamheterna i Sollefteå och Långsele. Senaste beslutet som du, Kjell-Åke, deltog i är att avveckla demensteamet i Sollefteå.

Varför denna brådska, när regeringen tagit beslut om pengar till kommunerna som ska möjliggöra en bättre vård och omsorg för personer med demenssjukdom?

I nationella riktlinjer ger Socialstyrelsen rekommendationer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Riktlinjer utarbetas endast för områden som är resurskrävande och behovet av vägledning är stort. Dagverksamhet har i riktlinjerna fått högsta prioritet. Den ska erbjudas alla personer med demenssjukdom efter diagnos. Detta stämmer inte överens med beslutet att lägga ner dagverksamheten i Ramsele.

I stället för att lägga ner ett väl fungerande demensteam i nedre området, vilket gav en högkvalitativ demensvård, borde du, Kjell-Åke, som politiker verka för att tillskapa resurser även uppe i Västra för att åstadkomma samma förutsättningar som i centrala Sollefteå. Som exempel upprätta samverkansavtal med primärvården vilket finns i Sollefteå. Det vore mer logiskt än att först avveckla och sedan börja prata om att utveckla en strategi för god demensvård i hela kommunen.

I rekommendationer från Socialstyrelsen säger man att förutsättningar för en god demensvård är kontinuitet, stressfrihet, flexibilitet och ett följsamt bemötande, det vill säga personcentrerad vård. Enligt uppgift möter brukare ända upp till 20 personal per vecka i vanlig hemtjänstgrupp. Detta blir verklighet för de demenssjuka när demensteamet avvecklas, då de ingår i vanlig hemtjänst.

Kommunens kortsiktiga planering och budgetering för demensvård kommer att ge följdverkningar flera år framöver. Uppbyggnaden av god demensvård tar tid att genomföra men går blixtsnabbt att rasera.

Sollefteå kommun fick nationellt pris 2012 för god demensvård. Vi blir äldre och äldre och fler insjuknar i demenssjukdom. Vi måste rusta så att platser finns att erbjuda, men besluten innebär att kommunen gör tvärt emot.

Jag har förståelse för att besparingar är nödvändiga, men dessa får inte i första hand drabba de sköraste medborgarna. Kommunen borde istället börja med besparingar från toppen av listan på de 60 besparingsförslagen.

Britt-Marie Persson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel