Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför så upprörda över att människor dör – det gjorde vi även före covid-19

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Livets gång är att vi föds, lever och dör. Så har det alltid varit och det enda som vi kan vara säkra på i livet är att vi alla ska dö. Frågan är bara när och av vad? Vi har en hög medellivslängd i Sverige, enligt SCB var medellivslängden 2019 83,1 år och förra året var siffrorna inte speciellt annorlunda. Sedan sjuttiotalet har medellivslängden ökat med omkring tio år.

Covid-19 har förändrat livet för oss alla. Många av oss lever isolerade i ensamhushåll och får hålla till godo med telefonen och internet som största kontakten med omvärlden. Det jag reagerar på är folks upprördhet över att människor avlider, speciellt nu i covid-tiderna.

De flesta människor som lever på särskilda boenden är sköra redan från början. Man har diverse underliggande sjukdomar och redan utan covid-19 så närmar sig livets slut. För att få en plats på ett särskilt boende i dag måste man vara i ganska dåligt skick. Har man en anhörig på ett särskilt boende så måste man vara medveten om att de kanske inte har så lång tid kvar att leva. Innan covid kom så var en väldigt vanlig dödsorsak just lunginflammation.

När det gäller covid och hur man ska tänka kring vaccination tänker jag att det faktisk är viktigast att vaccinera de personer som är ute och rör sig i samhället. Personalen på särskilda boende och hemtjänst behöver hållas friska för vem ska annars ta hand om alla de äldre som behöver hjälp? Visst ska vi ömma och ta hand om våra äldre men vi måste tänka taktiskt här!

Jag hoppas att när vi blivit kvitt covid-19 blir folk bättre på att besöka sina äldre anhöriga. Alltför många får inga besök alls. Har du verkligen inte en timme över en gång i veckan för att hälsa på dina gamla föräldrar?

Gammal USK:a

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel