Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför medborgardialoger i Kramfors kommun när skolfrågan redan verkar vara beslutad?

Artikel 23 av 70
Besparingar inom skolan i Kramfors kommun
Visa alla artiklar

Annons

Om det är ett underbetyg på bildningsförvaltningens utsända, eller på den som utbildat dem i ämnet ”medborgardialogers förande” ska vara osagt. Men faktum är att de i Lunde och Bollstabruk som anammat mötesinbjudan till medborgardialog kring skolans framtid i Kramfors kommun knappt hunnit sätta sig tillrätta i möteslokalen förrän det var uppenbart att deras åsikter inte var intressanta för arrangören, och att allt redan innan dialogen uppfattats som överenskommet och beslutat.

Naturligtvis måste den här typen av skolhusöversyn ske övergripande, ur ett kommunperspektiv. Allt lyftes samtidigt, där bärande urvalsfaktorer sätts in i en matris. Först då får man den transparens som förvaltningen i medborgardialogen så vackert talar om. Genom att dela in dialogen i ”geografiska tårtbitar” kan man fritt manipulera med fakta och sanningar utifrån vad som passar sig utifrån redan tagna beslut.

Vem tror på allvar att Nordingråskolan kommer att ställas mot Ullångerskolan när ”förvaltningsföljet” nu drar till kusten? Rimligen borde så ske utifrån hur självklart det verkar vara att lägga ned verksamheten vid Grämestaskolan och Ytterlännässkolan.

50 miljoner kronor ska sparas. Hur mycket kommer nedläggningen av två utpekade skolhus att generera i sammanhanget? Vilka övriga besparingar har kommunstyret tänkt sig? Varje gång det ska sparas handlar det om lokaler och personalindragningar på fältet, för barn och gamla.

Översyn av den övergripande ledningsorganisationen och förvaltningsorganisationerna till såväl omfång som funktion är något den politiska ledningen bör ta tag i, och det innan all äldreomsorg och skolverksamhet är förlagd till centralorten.

Rätt och sanning

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons