Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför inte ”bussa” skolbarn från stan till landsbygdens skolor?

 
Nedläggningshot mot skolor i Björnaområdet
Visa alla artiklar

Den sista tidens politiska utspel om att minska kommunens kostnader genom att lägga ner skolor i ytterområdena har mötts med stor frustration av de som bor där. Frustrationen har visats genom en manifestation inne i staden.

Om landsbygden (hela Sverige) ska leva måste det finnas andra greppa att ta. Istället för att lägga ner skolor!

En levande landsbygd är inte något romantiskt, som den inbitne stadsbon kanske ser det som, utan en viktig angelägenhet för samhället. Det ät därifrån vi får våra råvaror, inte bara maten på våra tallrikar utan även de råvaror som förädlas och som Sverige får sin välfärd från och lever av.

Vad får det för följder om en så viktig ”livsnerv ”som skolan skärs av?

Den demografiska bilden förändras, då unga människor inte vill flytta till en plats där det inte finns en skola. Orten dör småningom ut, då det bara är personer i icke fertil ålder kvar. Affärer och mackar och annan service försvinner.

En annan viktig orsak till att skolorna finns kvar är företaganden på de mindre orterna. Ett företag som vill vara livskraftigt och kanske vill expandera får mycket stora svårigheter att rekrytera kompetent personal. I dag ser vi att yrken som företrädesvis hör landsbygden till har svårt att rekrytera kompetent personal, framförallt inom skogsbruket.

Istället för att lägga ner skolor på landsbygden, varför inte ”bussa” skolbarn ut från staden till de tilltänkta nedlagda skolorna. Troligen skulle föräldrarna högljutt opponera sig, men efter en tid kanske de flyttar dit där barnens skola finns och landsbygden lever igen.

Det skulle vara intressant att se reaktionen från stadsboföräldrar om ett sådant förslag skulle realiseras.

Åke Zetterfeldt, pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel