Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför får inte vårdpersonal i Kramfors skyddsutrustning mot corona?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Öppet brev till Kramfors kommun.

Med bestörtning och häpnad får jag veta att på kommunens äldreboenden och inom hemtjänst har vårdpersonalen ännu ej erhållit den skyddsutrustning som folkhälsomyndigheten och socialdepartementet i flera veckor i TV nu sagt att det finns att rekvirera i alla regioner.

Vi har en pandemi och smittsamheten är fortfarande störst på landets äldreboenden där sjukdom och död härjar och flera av personalen inom kommunens äldrevård har också varit sjuka. Personalen är uppgivna och rädda då de går till jobbet och tycker att arbetsgivaren inte bryr sig.

Det är ingen bra arbetsmiljö att uppleva detta och blir man sjuk blir det avbräck i ekonomin. Vad är det för arbetsmiljöansvar som kommunen har ? Varför har vårdpersonal ännu ej erhållit munskydd och visir?

De genomför dagligen patientnära arbete och springer in och ut hos sina vårdtagare. Personal berättar att skyddsutrustning får de enbart ta på sig om någon vårdtagare uppvisar symptom, annars inte. Är detta en trygg arbetsmiljö?

Har det gått arbetsgivaren Kramfors kommun helt förbi att det lömska viruset ofta hos äldre är asymptomatiskt? Både vårdtagare och personal kan ha viruset utan att det märks.

Varför chansar Kramfors kommun och underlåter att förse vårdarbetarna med erforderlig skyddsutrustning att bära vid samtliga besök hos vårdtagare på äldreboende och inom hemtjänst?

Detta är mycket märkligt i coronatider då vi ska skydda våra äldre. Besöksförbud råder, men personal går mellan vårdtagare utan vare sig munskydd eller visir.

Min fråga till arbetsgivaren Kramfors kommun är: hur menar ni att personalen ska kunna hålla påbjudet avstånd då de ska hjälpa vårdtagare med personlig hygien, ibland även mata och borsta vårdtagares tänder samt hjälpa till med påklädning och lägga om sår? Och detta ska alltså utföras utan munskydd och visir under en pågående pandemi! (Rådet från folkhälsomyndigheten till vårdarbetare på äldreboenden är att de ska hålla avstånd.)

Men om man går till regionens tandläkare får man inte komma dit om man har symptom. Det är också föredömligt och helt på sin plats att tandläkaren bär både munskydd och visir i sitt patientnära arbete då hen lagar dina tänder.

Vad är skillnaden? Är tandläkarens hälsa mer värd än en undersköterskas hälsa inom äldreomsorgen?

Vårdpersonalen inom kommunens äldreomsorg utför patientnära arbeten både dag och natt och hukar sig under någon osynlig regel som gör att de inte får den skyddsutrustning som socialstyrelsen och folkhälsomyndigheten i många veckor lovat ska finnas. Dessutom har socialstyrelsen i flera veckor uppmanat kommunerna att rekvirera skyddsutrustning till sin personal.

Hur kan ni förklara att tandläkaren av sin arbetsgivare Region Västernorrland får bära munskydd och visir men så icke vårdarbetare inom Kramfors kommun?

Vad är problemet?

Eva Köhnberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel