Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför får inte inte de med förmånskort rabatt på bussar och tåg i Västernorrland?

Annons

Frågor till den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland (Din Tur).

Varför erbjuds inte de personer, i åldern från 26 till 65 år, som av försäkringskassan erhållit det så kallade Förmånskortet någon rabatt på resor inom regionen? I andra regioner, bland annat Stockholm och Västra Götaland, kan dessa personer resa till samma pris som en pensionär.

Anser Kollektivtrafikmyndigheten att personer som beviljats ett förmånskort av Försäkringskassan har en bättre ekonomi än en pensionär och därför inte är i behov av ett rabatterat pris? Upplysningsvis har en stor majoritet av de personer som erhållit ett förmånskort från Försäkringskassan en månatlig disponibel inkomst underskridande EU:s fattigdomsgräns, stora flertalet pensionärer överskrider denna gräns. Anser Kollektivtrafikmyndigheten att avsaknaden av rabatter för denna ekonomiskt utsatta grupp beror på att antalet personer är så litet att ni ansvariga politiker inte finner att det är lönsamt för er att köpa deras väljarröster med att erbjuda dem rabatterade resor?

Anser kollektivtrafikmyndigheten att det är rimligt att en person, i åldern 26 - 65 år, som omfattas av Lagen om Särskilt Stöd (LSS) och deltar i daglig verksamhet är tvungen att, på grund av er prissättning, erlägga mer eller hela sin ersättning för att resa med Din Tur till och från sin dagliga verksamhet? Med motsvarande prissättning för övriga invånare skulle Din Tur helt sakna resenärer.

Upplysningsvis vill jag uppmana de personer, i åldern från 26 till 65 år, som av försäkringskassan erhållit det så kallade Förmånskortet att när det är möjligt, undvika att resa med Norrtåg, då detta företag ej lämnar någon rabatt. Res istället med SJ:s avgångar som ger en rabatt motsvarande en pensionärsrabatt. Vid beställning hos SJ välj bara pensionärsbiljett och ange din ålder. Du måste ha med dig förmånskortet på resan för eventuell kontroll. När det gäller bussresande inom regionen finns tyvärr ingen möjlighet att undvika Din Tur då ingen konkurrens finns.

God man

■ Fotnot: Din Tur har givits möjlighet att svara direkt på insändaren men inte återkommit.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel