Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Våra gemensamma byggnader i Bollsta ska behandlas väl – nu utsätts de för missförvaltning

Att det "nog" blir billigast för kommunen att riva Ytterlännässkolan förutsätter en noggrann konsekvensanalys. Hur påverkas inflyttning? Hur påverkas de lokala företagen i Nyland, Bollstabruk och Väja med omnejd? Det är faktorer som påverkar kommunens intäkter. Vilket expansionspotential finns i Älvenområdet och hur påverkar skolnedläggningen nyetableringar?

Har man undersökt alternativa användningsområden för byggnaden? Finns det annan kommunal verksamhet som skulle kunna flyttas dit? Hur kan det bli billigare med en rivning istället för att försöka sälja eller hyra ut fastigheten?

Utan en sådan analys förblir rivningskalkylen en gissningslek – några miljoner man lägger på en magkänsla. Ådalspartiet motsätter sig denna ansvarslösa hantering av medborgarnas skattepengar.

Ytterlännässkolan, som så sent som i juni var kommunens fräschaste högstadieskola, är tyvärr bara det första exemplet på kommunal missförvaltning. Bara i Bollstabruk finns ytterligare två stora kommunala fastigheter som numera står tomma.

Andra exemplet är före detta äldreboendet Ytterlännäsgården. Byggnaden är helt vandaliserat och ska rivas – datum oklart.

Tredje exemplet är Bollsta Folkets Hus – numera utan verksamhet då varken kommundirektören eller vd:n för Krambo och Kramfast fann det nödvändigt att bemöta entreprenörens vädjan om hjälp i tid när Corona-krisen hade börjat. Konkursen är ett faktum och idag står byggnaden utan verksamhet. Framtidsplaner för denna fina byggnad? Just det, oklart!

Vi från Ådalspartiet tycker att det är häpnadsväckande hur kommunen förvaltar sina byggnader i Bollstabruk. Alla tre byggnader tillhör skattebetalarna och måste därför behandlas varsamt. Vi är uttryckligen emot all form av vandalisering.

Att lämna fastigheter vind för våg är som att bjuda in till skadegörelse. Istället borde fastighetsägaren ha informerat allmänheten om nästa steg i utredningsprocessen och visat transparens för att på så sätt motverka skadegörelse. Nu får skattebetalarna stå för rivningsnotan och får istället minskad kommunal service när skolor och ålderdomshem centraliseras. 

Ådalspartiet kräver att Kramfast tar fram en tydlig och bindande handlingsplan för att undvika liknande misstag framöver. Handlingsplanen ska även innebära en tät avstämning med berörda invånare. Vidare kräver vi att den nya handlingsplanen genast ska användas i utredningen av Bollsta Folkets Hus. Här finns det miljoner att spara för Kramfors kommuns skattebetalare.

Jan Lötberg & Madeléne Cotz, Ådalspartiet - Folkets röst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel