Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Var står Ö-viks moderater i monopolfrågan?

Moderaternas beslut om att arbeta för att flytta försäljningen av öl och vin till matvarubutiker kommer att leda till ökad alkoholkonsumtion och därmed enorma kostnader för samhället i form av ökat våld, otrygghet och alkoholrelaterade sjukdomar.

Under oktober månad beslutade Moderaternas partistämma att driva frågan om att sälja öl och vin i matvarubutikerna. Detta är ett förslag som underminerar alkoholmonopolet och riskerar att Systembolaget, och de skyddsmekanismer som finns i deras uppdrag, försvinner.

Moderaterna vill profilera sig inom frågor kring lag och ordning och trygghet, men ingen enskild faktor är så tydligt kopplad till våld och otrygghet som alkohol.

Nästan vartannat mord begås av en berusad förövare. Närmare tre av fyra slag utdelas på fyllan, om man tittar på gärningsmän (BRÅ, NTU 2005-2013).

Studier från höginkomstländer visar att skadorna riskerar att bli allvarligare när förövare och/eller offer druckit alkohol.

Vi är förvånade att det parti som vill vara den vuxne i rummet och luta sig mot kunskap och väl upplysta beslut, går emot decennier av gedigen forskning och dessutom det svenska folkets vilja.

Forskning från en rad länder visar ett tydligt samband mellan alkoholkonsumtion och tillgänglighet. Att sälja drycker med en alkoholhalt upp till 20 procent i matvarubutiker kommer knappast att minska tillgängligheten.

All forskning är enig om att minskad alkoholkonsumtion är det enskilt effektivaste sättet att skapa ett tryggare samhälle med mindre våld.

De politiker som på allvar vill öka tryggheten och minska våldet i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska.

Vi undrar var står moderaterna i Örnsköldsvik i denna fråga, står ni bakom beslutet och kommer att arbeta för en ökad tillgänglighet av alkoholen?

Olle Häggström, ordförande IOGT-NTO Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel