Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Var ska vi som fått våra avloppsanläggningar underkända i Sollefteå bo?

Fråga till politikerna och tjänstemännen i Sollefteå kommun. Var skall vi bo vi som fått våra avloppsanläggningar underkända? För många av oss rinner tidsfristen snart ut.

Det kommunala beslutet förbjuder oss att släppa ut spillvatten från wc, bad, disk och tvätt. Detta omöjliggör att vi kan bo kvar. Enligt socialtjänstlagen är kommunen skyldig att bistå sina kommunala invånare med hjälp vid exempelvis bostadsbrist. Detta är ett nära förestående problem för kommunen.

Vi som drabbas är i huvudsak äldre människor, men det finns också yngre, men alla bor vi utanför centralorten och saknar kommunalt vatten och avlopp.

Vi har själva bekostat bygget av vår avloppsanläggning och betalat för både ansökan, bygglov och slutbesiktning vid byggnadstillfället och därigenom fått anläggningen godkänd av kommunen. Vi betalar dessutom en årlig avgift för den kommunala tömningen. Vi har också under alla år betalat via vår skattsedel till kommunens vatten- och avloppsanläggningar, som servar alla med kommunalt vatten och avlopp och som slipper denna oförutsedda utgift. Nu drabbas vi av kravet på ombyggnad av våra anläggningar. Dessa krav ställs utan att det i de flesta fall finns skäl för detta eller laglig grund. Därför uppstår min fråga hur löser vi då detta ekonomiska och praktiska problem?

Många av oss har slutat att förvärvsarbeta och lever endast på en liten ålderspension. Vi har inga tjocka plånböcker eller feta bankkonton att betala en ombyggnad med och ingen av dagens giriga affärsbanker är intresserade att låna ut pengar till oss äldre för ombyggnad av avloppsanläggningen. Banken kräver säkerhet för sina lån och i många fall skulle inte fastighetens värde täcka lånebeloppet. Här uppstår då moment 22. Hur löser vi då detta för många oöverkomliga problem? Vi förutsätter att kommunen ger oss tips och råd på hur vi skall förfara.

Sven-Olof Jansson

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel