Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Val av sexuell partner likställs med riskbeteende – reglerna för blodgivning måste utredas

Annons

Det är en självklarhet. Man ska inte diskriminera andra. Inte den rullstolsburne. Inte den utlandsfödda. Inte den synskadade. Det har vi lärt oss ända sen vi bad om hjälp att snöra skorna och att torka tårarna.

Vi har turen att Sverige är en förebild. Ett land där vi har kommit långt i kampen för jämlikhet.

Det jämlika samhället byggs inte i ett enda, stort svep. Vi tar oss dit steg för steg, dag för dag. Ibland har vi vind i seglen, och många reformer genomförs kvickt. Men det finns tider när det blåser en styv kuling, och vi motas tillbaka av bakåtsträvande krafter.

Hbtq+personer är en av många grupper utsatta för konstant ifrågasättande utifrån. Jag vet något om den saken.

I dag slipper vi, som tur är, mycket av den öppna kritiken. Att "bögar är sjuklingar". Att vi måste rätta in oss i leden. Att vi inte passar in. Men vi lider istället av dold diskriminering. Regler som sållar ut oss. Förvånansvärt specifika kriterier, som pekar ut oss som grupp.

Antalet blodgivare i Sverige är tidvis låg. Blodgivarsystemet tar formellt sett ingen hänsyn till ens sexuella läggning. Men det det gör, är att det tar hänsyn till riskbeteenden. Dessa kan hindra en person från att ge blod i ett års tid.

En sådan riskgrupp är den så kallade MSM-gruppen — män som har sex med män. Risken för dessa att bära en blodsmitta är högre än övriga befolkningen, enligt Socialstyrelsen. Sexuellt aktiva, homosexuella män utgör alltså en riskgrupp.

Jag hoppas att systemet är konstruerat så att det inte diskriminerar oss hbtq+personer bara för att. Socialstyrelsen väljer att likställa val av sexuell partner med riskbeteende och det är upprörande. Reglerna för blodgivning måste utredas.

Sverige har kommit långt i kampen för jämlikhet. Men vi vill framåt. Vi nöjer oss inte förrän vi nått en jämlik framtid.

Emil Nordfjell (S), vice ordförande SSU Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons