Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vägmärket i Härnösand som är okänt för många – så ska du köra vid simhallen

Vid simhallen i Härnösand finns det vägmärken som markerar att här gäller regler för ett så kallat gångfartsområde. De blå märkena är uppsatta både vid infart till parkeringen och när du lämnar den.

Flertalet trafikanter verkar inte känna till reglerna som gäller på platsen eller väljer att strunta i dem. Många kör minst 20-30 km/timme och tar inte hänsyn att här finns det många barn i rörelse och andra som kanske inte är beredda på snabbt uppdykande fordon.

Trafikskolechef Lena Hjortsmark vid Norrstans trafikskola i Härnösand reder ut vad som gäller.

- Inom ett gångfartsområde får du endast köra i gångfart, och du har väjningsplikt mot gående. Du får således inte köra snabbare än att gående hinner ikapp . En tumregel är fem till sju km/h. Parkering får ej ske på andra platser än markerade platser. När du kör ut från gångfartsområdet har du väjningsplikt.

- Generellt gäller att många inte respekterar vägmärken. De kör på rutin och som man alltid har gjort. Nya vägmärken är man skyldig att känna till, men här brister det massvis, slutar Lena Hjortsmark

Uno Gradin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel