Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vågar man anmäla att ett barn far illa?

Under de ynka 20 år jag levt på denna jord har jag under ett skrämmande antal många gånger upplevt att socialtjänsten inte är något att lita på. Men vem ska man då kunna lita på? Om man redan vid så ung ålder märker att det ”bästa” skyddet vi har här i samhället inte verkar kunna skydda oss.

Framför mig finns en trasig familj, hel på utsidan men trasig på insidan – där jag misstänker att barnen far illa. När en enkel fest slutar i stryptag och tårar, är det svårt att veta hur man ska agera. Jag har sett ett barn flyttas runt till flera olika familjehem under loppet av ett år. Som sedan när hen hittat sitt hem, sin familj och sin trygga punkt måste börja slussas tillbaka till sin pappa. ”Allt sker för barnets bästa”, säger de. Men är det verkligen för barnets bästa, då barnet kissar i sängen utav rädsla och orolighet?

Måndag till torsdag är det bra, men vad händer på helgen? Vad händer när sexpacket, vindunken och vodkaflaskan slängs fram på bordet tillsammans med snuttefiltar och nappar. Vad händer när mamman måste förklara att ”han är inte alltid så här” och man själv blir osäker på om hon kommer välja barnen eller mannen när det kommer till kritan. Är det då man bör ringa socialtjänsten? I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL). Ändå tvekar jag.

Dilemmat är svårt men svaret är enkelt: det kanske borde vara socialtjänsten ändå. För hur annars ska jag lösa det, då alternativen är få och barnen är i fara. Än fast jag riskerar att splittra en familj, tappa en nära vän eller bli hatad för resten av livet – är det kanske vad som är bäst för alla. Men att jag vid 20 års ålder ens tvekar på att anmäla, säger mycket. Om jag anmäler är det bara att hålla tummarna och be för en bra handläggare.

Orolig och kluven

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel