Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vad händer med Bollsta i centraliseringsivern – samhället kan betraktas som avvecklat

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kunde med hjälp av fyra centerpartister från kusten göra som man yttrade ”det enda rätta för att ta sitt ansvar” och stänga den väl fungerande Ytterlännässkolan. Antagligen för att rädda elevunderlaget till Gudmundrå. Då prestigen förmodligen är viktigare än att ompröva ett dåligt underbyggt beslut, planeras som det framgår en rivning av väl fungerande byggnader för att få det hela utagerat utan möjlighet till återvändo. Detta meningslösa smärtar i bröstet på skattebetalare i ytterområden.

Den tänkta besparingen på som jag fattat 14 miljoner räcker väl knappast till för den tilltänkta ombyggnaden av Solsidans nedlagda äldreboende, som ska göras för att få den trångbodda låg- och mellanstadieskolan att fungera utan tillgång till vissa av Ytterlännässkolans lokaler. Därtill kommer kostnader för rivning av Ytterlännässkolan och fördyrade skolskjutsar. Kanske beloppet förbrukats redan till flytten av fordonsprogrammet från Vallen till centrum. Elevernas välbefinnande har troligen inte tagits med i kalkylen.

De fyra vågmästarna från kusten belönas för sin gärning genom satsningar i deras kommundel. Noterar att Docksta skola en gång var i riskzonen för de styrandes centraliseringsiver. Turligt nog kunde dessa planer avstyras, vilket man nu kan vara tacksamma för, då man nu med glädje kan notera att skolan behöver byggas ut. Docksta har blivit ett attraktivt samhälle tack vare skola och en bibehållen samhällsservice.

Bollsta samhälle kan i det närmaste betraktas som avvecklat, då förmodligen sport- och simhall inte kommer att ha nog underlag utan Ytterlännässkolans elever. Äldreboenden och övrig service är ju redan borta.

Kanske man kan börja klura på hur man kan flytta Bollsta Folkets Hus till Kramfors, men det blir ju inte lika lätt som att sätta äldreboendets byggnader på biltrailer för transport till centralorten. Jag skulle som skattebetalare uppskatta om nån mera insatt kan redogöra för den tänkta besparingen, där hänsyn tas till alla kommunens konton tillsammans.

Tankar från kommunens baksida.

Per-Urban Gradin, Forsed

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel