Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: (V)i trycker på för välfärd i hela Ö-vik – de 16 platserna i Björna är bara ett första steg

I fredags hade vi i Vänsterpartiet glädjen att få presentera att det ska byggas 156 nya vård- och omsorgsplatser i kommunen. Detta tack vare en överenskommelse som vi gjort med Socialdemokraterna.

De första platserna som ska byggas är 16 platser fördelade på två avdelningar i Björna. Därefter ska 90 platser byggas i "centralorten", det vill säga någonstans i centrala stan eller i de närliggande orterna (till exempel i Arnäs, Domsjö eller Järved). Slutligen ska 50 platser byggas i Bjästa. 

Som väntat ifrågasätter nu ledarskribenter och andra partier förslaget. 'Det är inget nytt, det är ingen satsning, det är gammalt', är några argument. Och visst kan man diskutera om satsningen är för liten.  

Den som följt rapporteringen i media har sett att varken antalet platser eller att platser nu ska byggas i Björna varit självklart. Andra partier vill sänka kostnaderna för äldreomsorgen genom att minska både andelen äldre som kan få plats på våra boenden och minska på personaltätheten. Och så sent som i maj när frågan om nya platser var uppe i omsorgsnämnden så stoppades vårt förslag om nya platser i Björna. 

Vi i Vänsterpartiet ser därför det förslag vi kunde presentera tillsammans med Socialdemokraterna som ett steg i rätt riktning. Vi har förhandlat fram fler platser både totalt sett och till Björna. För oss är det en satsning som möjliggör en fortsatt bra äldreomsorg. Det är en landsbygdssatsning men inte "Den Stora Satsningen". Vi och alla landsbygdskämpar som är med i kampen för boenden, skolor och annan viktig service vet att vi kommer att få kämpa hårt för varje serviceinrättning och varje jobb. Vi tar fighten tillsammans med er!

Den här satsningen är bra och viktig men mer måste göras, bland annat i kommande kommunbudget. Vänsterpartiet samarbetar gärna med andra partier om det möjliggör fler kloka beslut om satsningar och finansiering av vår gemensamma välfärd. 

Ulla Grundberg Larsson (V), ledamot i omsorgsnämnden

Michael Carlsson (V), ersättare i omsorgsnämnden

Göran Wåhlstedth (V), gruppledare i fullmäktige

Kerstin Lindgren-Fors (V), ordförande i Vänsterpartiet Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel