Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Utveckla Örnsköldsvik med omtanke

 
Nicklas Nybergs planer på Varvsberget
Visa alla artiklar

Det har presenterats flera projekt i centrala Örnsköldsvik med sammanlagt fler än 1000 lägenheter. Det är tillräckligt för att kommunen ska kunna prioritera bort projektet på Varvsbergets topp utan att utvecklingen på något vis stoppas.

Bergets topp kan inte få användas för boende. Platsen behöver säkras som stadsnära utflykts- och utsiktsplats med naturkänsla och vara fullt tillgänglig för alla. Att bebygga just toppen av berget med höga hus vore att störa landskapsbilden från stadscentrum och utsikten från toppen på ett oacceptabelt sätt.

Skulle kommunen anse sig ha råd med att bygga och driva en bergbana vore det en tillgång för området som utflyktsmål. Att ett bostadsprojekt skulle ha råd att deltaga är inte självklart eller ens troligt. Bergbanan torde i slutändan likt Svarte Petter hamna i kommunens hand.

För ett bra bostadsområde är det viktigt att ha bekväm tillgång till service och kommunikationer liksom skola och nöjen. Det får man inte i Örnboet. Dit leder en brant ”spybacke” och möjligen en bergbana med osäker kapacitet och funktion under hela dygnet. Kommunen torde därför utöver bergbanan behöva ordna busstrafik och gång-och cykelbana, som inte behövs i de flesta av de andra projekten, som redan har ”rullatoravstånd” till allt.

Nu verkar dessutom OSTP-området kunna bli aktuellt igen. Där kunde Övikshem och kommunen tillsammans med det privata satsa med förnuft och omtanke om de boende, sin egen ekonomi och den värdefulla Varvsbergstoppen.

Håkan Heldner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel