Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Utsugningen av norra Sverige måste få ett slut

Annons

Det blir inte bra om folk upplever att makten bara finns i en del av landet. Om man anser att det är i huvudstaden Stockholm som man bestämmer och beslutar om hur resurserna ska fördelas.

De största naturresurserna finns ju i norra Sverige och staten äger dem till stor del.

Men företagen styrs från Stockholm, beskattas från Stockholm och huvudkontoren finns i Stockholm – och ger inte kommunerna någon större kredit i norr. Man upplever systemet mer som en utsugning av norra Sverige, och sedan ska folket tigga om smulorna som strös ut.

Klart det blir ett missnöje när det mesta av service och samhällsfunktioner sakta försvinner. Tyvärr är det ju alltid ägarna som styr över sina resurser eller i detta fall våra resurser.

Nu får ju äntligen en folkgrupp i norr rätten att bestämma om jakt och fiskerättigheterna. Nu kan inte staten suga ut resurser där genom att sälja jakt och fiskekort till hela Europa längre. Nu kan samerna operera på markområdena och få en inkomst.

När folk upplever orättvisor genereras det missnöje. Politikerna är valda för att fördela resurserna så rättvist som möjligt.

Boti

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel