Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utebliven akutkirurgi försämrar närsjukvården i Ådalen

Socialdemokratiska Partidistriktet samt Region Västernorrland.

Uttalande vid möte med Trästa/Skärvsta S-förening Sollefteå måndag. Efter att ha tagit del av regionledningens förslag angående fortsatt nej till ett öppnande av akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus får vi anföra följande.

Förslaget innebär att närsjukvården fortfarande försämras. För boende i Sollefteå med omland innebär försämringen betydande nackdelar både personligt och ekonomiskt. En fungerande närsjukvård är också en förutsättning för att kommunen skall lyckas med sitt pågående utvecklingsarbete. Detta gäller även Kramfors kommun. Det är förödande för båda kommunerna (ca 40 000 invånare). Befolkningen i båda kommunerna är i behov av en trygg och lättillgänglig vård. (Detta bör väl regionledningen ta hänsyn till) Även rekryteringen av kirurgläkare kommer att försvåras, vilket innebär ett ytterligare steg mot avvecklingen av verksamheter vid sjukhuset. Regionledningen lovade inför valet 2018 att man skulle föra dialog med länsmedborgarna i alla viktiga frågor innan beslut fattades. Vi har inte upplevt några av dessa löften. Regionledningen måste tänka om. Skall man få en fullvärdig verksamhet inom sjukvården bör man börja med att kartlägga de olika behoven vid de tre sjukhusen. Samma bör gälla vid de olika Hälsocentralerna. Utifrån konstaterade behov bör man sedan bygga upp en anpassad organisation som tar hänsyn till medborgarnas behov och förväntningar. Utifrån nuvarande ekonomiska situation bör man också gå igenom den administrativa organisationen på regionkansliet.

Man bör även överväga att ta bort länsklinikchefsorganisationen.

Dessutom bör man återinföra en chefsorganisation vid varje sjukhusförvaltning. Åtgärderna bör genom dialog med medarbetarna lösa de övergripande samordningsbehoven.

Curt Noppa, ordförande

Jan Lundberg, sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel