Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Unga vuxna och nyanlända måste få chans på bostadsmarknaden

Det råder bostadsbrist i framför allt Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Avsaknaden av en sammanhållen bostadspolitik slår hårt mot svaga grupper i Västernorrland.

I rapporten ”Kommunpolitiken och bostadsförsörjningen” som har tagits fram på uppdrag av HSB och där ledande kommunpolitiker från hela landet medverkar, framgår att staten behöver ta ett större ansvar. Även om kommunerna har ansvar för bostadsförsörjningen så är handlingsutrymmet begränsat. I slutändan slår det hårt mot grupper som har en svag ställning på bostadsmarknaden.

Unga vuxna och nyanlända hör till de mest utsatta grupperna i Västernorrland då möjligheten att köpa en egen bostad har försämrats dramatiskt de senaste åren på grund av kraftiga kreditrestriktioner. Många har inte råd att betala kontantinsatsen. Dessutom har de inte hunnit stå i bostadskö tillräckligt länge för att få en hyreslägenhet. Det här är grupper som i allt högre grad stängs ute från bostadsmarknaden. Även seniorer har drabbats hårt av kreditrestriktioner och omöjliga kvar-att-leva-på kalkyler. I deras fall handlar det främst om att de hindras att flytta exempelvis från stora villor till lämpligare boende.

I Västernorrlands län anser kommunpolitikerna att ett utvidgat investeringsstöd för byggande av hyresrätter är det stöd som man allra helst önskar från staten. Därefter önskar de ett startlån för förstagångsköpare samt att öka rörligheten i bostadsbeståndet. Avseende just startlån har regeringen nyligen tillsatt en utredning, vilket HSB efterlyst länge och välkomnar.

Det största hindret för bostadsbyggande anses vara att plan- och byggprocessen tar för lång tid, vilket innebär att bostäderna fördyras i onödan.

HSB håller i hög grad med kommunpolitikerna. Sverige har inte haft en sammanhållen bostadspolitik värd namnet på årtionden. Men kommunerna behöver också ta ett större ansvar och verkligen använda de verktyg som de har till förfogande, inte minst aktivt planarbete och dialog med oss lokala bostadsutvecklare. 

I slutändan behöver alla inblandade aktörer samverka. Det är hög tid att kraftsamla tillsammans och få upp bostadsfrågorna på den politiska dagordningen.

Anders Wallner, vice vd HSB Södra Norrland och Anders Lago, förbundsordförande HSB Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel