Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Undvik tragik i jultrafik!

I år är julafton på en tisdag. Det betyder att många kan få en riktigt lång jul- och nyårshelg med hjälp av semesterdagar eller inarbetad tid. Då ökar möjligheten att välja lämpliga resdagar så att det blir spridning i jultrafiken. För det vet vi – jultrafiken är svårt olycksdrabbad! Undvik dagar då trafiken är som tätast!

Hur är det med skicket på bilen? Klarar den långresan utan krångel? Se över vindrutetorkare och spolvätska. Lägg snöskyffel och bogserlina så att de är lättåtkomliga Tänk på att hinder i form av stillastående fordon pga. haltväglag eller snöfall kan utgöra en fara i trafiken, särskild i mörker.

Anpassa din hastighet och avstånd till framförvarande. Visa att du finns särskilt i mörker när du vistas på väg, använda reflexväst. Varma kläder, en ficklampa, några smörgåsar och en kaffetermos kan då komma väl till pass!

Helgerna betyder också ett överflöd av mat och dryck. Öl, vin och sprit är viktigare än sillen och skinkan i många familjer, och alkoholen är orsak till mycket elände under jul och nyår, inte bara trafikolyckor. Du själv är en fräsch bilförare på juldagsmorgonen eller tidigt på nyårsdagen, eller hur?

Planera långresan, se över bilen och kör utvilad – då får vi en god och säker jul!

Ove Sundström, NTF Västernorrlands Äldreråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel