Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tyst kring sjuktransporterna till och från Ulvön

Annons

Det har mejlats till Hans Wiklund, Regionen, och Örnsköldsviks kommuns politiker angående bristen gällande sjuktransporter från Ulvön. Tyvärr råder djup tystnad från alla parter.

Regionen anser att det de erbjuder är akuta sjuktransporter med helikopter. Detta är en sanning med modifikation, eftersom en natt som denna (10-11 dec 2019) så finns det förmodligen ingen möjlighet för sjuktransport med helikopter på grund av vinden som vid midnatt var cirka 20 m/s.

Nu är det ju inte så många som kan bli drabbade av utebliven sjuktransport vid akut sjukdom, men i alla andra sammanhang talas det om "allas lika värde". Men detta gäller inte de som bor och vistas på Ulvön november-maj.

Tidigare om åren så har besättningen på m/f Ulvön haft beredskap - både med sjuktransport och inom räddningstjänsten. Dock som har arbetsgivaren bestämt att de inte har detta numera. Förmodligen är detta en kostnadsfråga, då Regionen inte vill vara med att betala, men i detta läge så är det upp till politikerna att ta ansvar och ställa krav - både på sig själva och Regionen.

Klart är att Regionen är beredd att betala flera hundra tusen kronor för att sköta sjuktransporter med helikopter, eftersom helikopterresan kostar cirka 65 000 kr-95 000 kr/timmer. Och vi får nog räkna med ett par timmar för varje resa. Blir det tre till fyra sjuktransporter så blir det en hel del pengar - pengar som gjort större nytta som beredskapsersättning till båtens personal. Dessutom så är det ett visst "svinn" då cirka 20 procent av alla transporter med helikopter inte kan utföras, bland annat på grund av vädret.

En skärgård i världsklass?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel