Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tvångsanställningar inom hemtjänsten en av de största orsakerna till smittspridning

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Det är väldigt svårt att få framföra åsikter om hemtjänsten och smittspridning. Men tids nog blir man tvungen att klargöra orsaker och verkan. En av de omständigheter som inte har tagits upp alls om samband med den stora omsättningen av personal och tillhörande smittspridning, är att kommunernas socialtjänst tvingar ut personer som uppbär försörjningsstöd, att arbeta inom hemtjänsten. Detta oavsett lämplighet, bakgrund, utbildning, och språkkunskaper. Någon utbildning för jobbet ges inte och det blir förstås otrygga anställningar – alltså timanställningar. Detta har pågått i många år.

En av de viktigaste utredningarna som nu behöver göras är hur kommunernas agerande i denna fråga, har bidragit till den enorma smittspridning som skett på äldreboenden och även i övrigt i vanliga flerbostadshus där äldre får hemtjänst. Om personer tvingas att ta speciella jobb, som man kanske inte alls är lämpad för, då kan man inte förvänta sig att utfallet blir bra. I synnerhet inte för den som behöver hemtjänst. Det slarvas med hygien och basala omvårdnadskunskaper vilket sprider smitta och inte bara då det gäller coronavirus, det gäller även andra sjukdomar.

Samma sak ska man nu genomföra även inom andra områden som lantbruk och skogsnäringen. Allt för att hålla kostnader nere, man vill inte betala avtalsenlig lön och erbjuda trygga anställningar, därför söker man personer i utsatta sociala och ekonomiska situationer, som mer eller mindre gratis arbetskraft. Trygga, frivilliga anställningar där det ställs krav på kompetens och erfarenhet, där arbetsgivaren erbjuder utbildning och anständiga löner som går att försörja sig på, adekvat skyddsutrustning och trevlig arbetsmiljö, ger också trygghet och bättre hälsa, omvårdnad och bra resultat för samhället i stort.

Nu är det hög tid att rätta till det som blivit fel under så många år. Avbryt tvångsanställningarna omedelbart. Särskilt kommuner bör granskas noga, och det är mycket viktigt att redovisa antal smittade och avlidna på kommunnivå. Inte med namn men med siffror. Att någon avlider är för övrigt aldrig en sekretesskyddad uppgift. Tusentals släktforskare kammar dagligen igenom kyrkoböcker för att söka efter uppgifter om bland annat avlidna för att på så sätt klargöra släktsamband. Det kommer inte att finnas möjligheter att dölja de som avlider i sviterna av coronaviruset. Därför är det så fruktansvärt cyniskt och orätt av kommuner att försöka dölja antalet smittade och avlidna i respektive kommun.

AnnMarie

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel