Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Träff med ungdomsförbund – en säkerhetsrisk på Nolaskolan i Ö-vik?

Artikel 72 av 81
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Annons

Nolaskolans elevkår är en demokratisk förening; av elever, för elever – självständig från skolledning. Det är föreningens uppdrag att förse Nolaskolans elever med den demokratiska grund; som omnämns i skollagen vid fyra olika tillfällen.

EU-valet har ett långt mycket lägre röstdeltagande än riksdagsvalet; främst av anledningen att de flesta inte vet vad EU innebär. Med 500 förstagångsväljare i föreningens led, är det en självklarhet att få högt valdeltagande bland dessa. Därför bjöds samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund in till en utfrågning - för att kunna öka intresset inför valet.

Döm av besvikelsen över bemötandet rektorerna givit. Man var väldigt snabb med att neka giltig frånvaro för föreningens elever, för att kunna delta på detta evenemang.

Det är helt förståeligt att terminens sista veckor kan vara stressiga; men eleverna svävar kring myndighetsåldern - att ta igen en timmes skolarbete över helgen är möjligt om man värnar sitt betyg.

Skolan ska verka i demokratisk anda - och när skolledningen inte har tid att ta initiativ, är det ju perfekt om organisationer som elevkåren gör det.

Nu kan det även vara kul att upplysa om en trevlig detalj. Klimatstrejken i mars lockade 1,5 miljoner strejkande ungdomar världen över. En fjärdedel av Nolaskolans elever fick giltig frånvaro för denna utomparlamentariska samhällsaktion. Flera andra av oss fick glatt svälja en fetmarkering på vårt slutbetyg. När man istället förser eleverna med parlamentarisk samhällskunskap; inkräktar det plötsligt på skolans integritet. Man kan inte "garantera säkerheten”.

Nolaskolan har haft ungdomsförbund på besök flera gånger per termin utan kravaller - ingen skulle slå ner en person man ser i korridoren varje dag, bara för att denne har egna åsikter. Det är att förminska skolans elever, och bidra till ett polariserat debattklimat.

Så, Nolaskolans rektorer: dags att erkänna färg. Tror ni att unga politikers visioner för samhället skulle utgöra en “säkerhetsrisk” bland era elever? Tror ni att era lokaler, som huserat såväl debatter som förstamajtåg tidigare, inte är lämpade för demokratiskt gräsrotsarbete? Tror ni att man kommer under radarn med att neka demokratisk utbildning? Nej, det kommer ni inte.

Nolaskolans elevkår, genom ordförande Caisa Johansson

MUF Ö-vik, genom ordförande Julia Jäger

SSU Ö-vik, genom ordförande Axel Melbin

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons