Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tjänstefel att inte använda de tilldelade miljonerna till daglig verksamhet

Artikel 3 av 6
Örnsköldsviks kommun tar inte ut habiliteringsersättning
Visa alla artiklar

Örnsköldsvik kommun har nekat sina deltagare i daglig verksamhet (LSS) möjligheten att erhålla det av staten under 2018 och 2019 tilldelade sex miljoner kronor.

Som god man till en person som omfattas av Lagen om särskilt stöd finner jag det ytterst anmärkningsvärt att de ansvariga politiker och tjänstemän som har till sin uppgift att uppfylla intentionerna i LSS så flagrant missköter sitt uppdrag.

Då jag förmodligen har betydligt större kunskaper om den ekonomiska situation dessa våra medmänniskor lever under framstår det som fullständigt oansvarigt att inte utnyttja de av staten anslagna medlen.

De personer som omfattas av LSS lever under den av OECD fastslagna gränsen till fattigdom på drygt 12 000 kr/mån efter skatt. Det framstår därför närmast som tjänstefel att besluta att inte använda dessa pengar (om än tillfälligt) till att förbättra dessa personers ekonomi. Örnsköldsviks kommun överlåter i stället pengarna till vad man anser vare bättre behövande kommuner som till exempel Danderyd.

De närmast infantila försöken att rättfärdiga sitt beslut i ÖA den 15 augusti med fullständigt obegripliga argument för den som är insatt i frågan gör inte saken bättre.

Jag kan inte acceptera att Örnsköldsviks kommun försvårar mitt uppdrag att tillgodose min huvudmans ekonomiska behov

Som god man har jag till uppgift att tillvara ta min huvudmans intressen, jag kan inte acceptera att Örnsköldsviks kommun försvårar mitt uppdrag att tillgodose min huvudmans ekonomiska behov på detta sätt. Det är inte särskilt upplyftande att en vuxen man med högfungerande autism flera gånger i veckan ringer och undrar om han har råd att köpa en glass eller kaffe på stan, då han är fullt medveten om under vilka dåliga ekonomiska förhållanden han tvingas leva under.

Jag kräver därför att ansvariga politiker och tjänstemän omedelbart kallar till ett möte med berörda vårdnadshavare, gode män och förvaltare där ni får stå till svars för ert handlande i denna fråga.

En ytterst förbannad god man

Läs också: "Kommunen tackar nej till tre miljoner i habiliteringsersättning – snacka om att sparka på den som redan ligger"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel