Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Till alla er som arbetar i skolan: Jag ser hur ni sliter!

 
Ö-viks skolor under pandemin
Visa alla artiklar

Jag vill uppmärksamma alla underbara människor som jobbar i förskola och skola, och alla våra fantastiska barn. När jag åkte till jobbet i morse så passerade jag flertalet förskolor. Barnen var redan utomhus, vid ett temporärt frukostbord eller i sandlådan. Inne i stan såg jag skolbarn och lärare på väg någonstans, antagligen för att ha undervisning utomhus.

Varje vecka kommer det nya regler och förhållningssätt som skolpersonal snabbt behöver förhålla sig till. I offentliga verksamheter får vi inte alltid möjligheten att kunna påverka vår arbetsmiljö. I ur och skur så tar ni hand om våra barn. Ni håller allas vår framtid i era händer. Vänder ut och in på er själva för att få dagarna att gå ihop. I en redan hårt pressad verksamhet där barnen ska passa in istället för att anpassa verksamheten efter barnen.

Vi har skapat ett samhälle och skola där många av barnen inte mår bra. Där barnen slutar att gå till skolan för att de inte orkar mer. Där barnen sliter ont för att nå upp till läromålen eller bara för att orka gå till skolan. Vi har skapat en internetkultur som våra barn inte var redo för. Vi har skapat en vardag för våra barn där utseende, status och prestationer betyder allt. I skolan har vi placerat våra barn och lärare i en arbetsmiljö som andra vuxna aldrig skulle acceptera. Vi vuxna har möjlighet att hitta en sysselsättning om dagarna som passar just oss och där vi får använda just våra styrkor. När jobbet är slut behöver de flesta av oss inte tänka på jobbet mer och vi har inga jobbuppgifter att göra när vi kommer hem.

Men vi förväntar oss av barnen att alla ska passa in och trivas i dagens homogena skola? Stora grupper, ljud hela tiden, intryck hela tiden. Otrygghet på rasterna. Och när de kommer hem så är det läxor som gäller. När ska våra barn få möjligheten att få en arbetsmiljö som är anpassad efter dem? När ska arbetsmiljön anpassas så pass mycket så att de barn som verkligen behöver det inte behöver skämmas för att de inte passar in i dagens omöjliga skolmiljö? När ska barnen få återhämtning? Våra barn mår inte bra. Det är dags att alla som jobbar med barn får resurserna att kunna göra sitt jobb. Det gäller speciellt skolan och elevhälsan. Ge dem som dagligen är nära våra barn en chans att få vägleda och stötta dem.

Och till politikerna: Låt det inte gå så långt att ett barn mår så dåligt att de behöver komma till barn- och ungdomspsykiatrin. Problemet är inte att BUP inte tar emot barnen, det tas emot så mycket det bara går för de barn som mår allra sämst. Problemet är att instanserna innan BUP: skola, primärvård och ungdomsmottagning inte har resurser att hjälpa barnen INNAN de mår så dåligt att det behöver specialistvård. Minska inte på personalen i skolan, prata inte produktion på BUP som om vi vore en fabrik. Hjälp oss stället att hjälpa barnen, hjälp oss att arbeta förebyggande.

Till alla er som arbetar i skolan vill bara jag säga: Jag ser er, jag ser det arbete in gör och jag ser hur ni sliter. Ni är bäst.

Kristina Wallin, sjuksköterska på BUP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel