Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Till alla beslutande politiker – vi kan inte tigas ihjäl och vi kommer aldrig sluta ockupera och marschera

Vi har nu i åratal med sorg och smärta bevittnat en osannolik kedja beslut som våra politiker tagit och som med förödande kraft har monterat ner vårt tidigare så välfungerande sjukhus och därmed våra möjligheter till ett lugnt och tryggt liv i vår region.

För att spara någon promille i budgeten lade man ner ett av landets bäst fungerande BB och tvingade ut födande kvinnor på osäkra vägar utan mobiltäckning. Vår fasta kår av läkare, sköterskor, barnmorskor, har bytts ut mot mångdubbelt dyrare stafettpersonal. Människor med behov av akut kirurgi tvingas ut på långa, smärtsamma ofta helt onödiga resor.

Vid manifestationen för Sollefteå sjukhus framtid den 5 oktober var alla politikerna inbjudna. Jag hade ombetts hålla ett litet tal och jag vände mig till dem med några frågor. Tyvärr valde de att inte närvara. Lena Asplund stod i stället på Hallstaberget och tog ett foto av svansen på tåget och undrade om vi verkligen var så många som det uppgivits. Vi var väldigt många, men antalet var kanske inte den viktigaste frågan.

Till Lena och de övriga beslutande politikerna vill jag säga: Kära Vänner! Även ni måste se att det är totalt ovärdigt att tvinga födande kvinnor, akut sjuka personer, cancerpatienter i pågående behandling och alla andra att färdas i timmar med smärta, värkar och oro i mörker och kyla på dåliga vägar. Det är vi som har valt er. Det är våra intressen ni ska ta till vara.

Vad anser ni om att förbättra personalpolitiken och rekrytera fast personal? Och därmed sänka kostnaderna?

Vad anser ni om att lyssna på er personal och ta till er deras förslag, baserade på deras erfarenheter?

Berätta hur vi gemensamt ska kunna ta oss ur denna återvändsgränd! Ni måste lyssna på oss, ni måste svara. Vi är förtvivlade. Vi kan inte tigas ihjäl. Vi kommer aldrig att sluta att ockupera och marschera.

I sjukhusets entré hänger en tavla, som alldeles undgått uppmärksamhet i detta sammanhang. Där anges Region Västernorrlands Certifierade verksamheter. Under rubriken Regional utveckling saknas Sollefteå och Timrå. Dokumentet är daterat 2018-03-22.

Är det där felet sitter? Det förfaller som om ni beslutat att inte utveckla vår del av regionen? När gjorde ni det? Och varför har ni inte sagt det?

Hervor Sjödin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel