Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Teaterstiftelsen ratar Modos kulturhusförslag – "En kulturverksamhet i arenan blir på hockeyns villkor"

Det finns två förslag för en mer samlad kulturverksamhet som har lagts fram och diskuteras just nu. Det ena är vid Fjällräven Center och det andra är vid EFS hus (Hotell Focus).

I båda fallen handlar det om att bygga om och att bygga till. I båda fallen innehåller tillbyggnaden en scen med publikutrymme och kompletterande utrymmen (sidoscen, loger, omklädning, teknik, med mera.).

I båda fallen kan scen och publikrummet göras större eller mindre.

Kostnaden för kulturverksamheterna i form av hyra beror framförallt på omfattningen av lokaler, nya och ombyggda, oavsett om de ligger vid Fjällräven Center eller vid EFS/Focus.

Idag finns ingen scen som kan ta emot större ensembler för scenkonst (teater, opera, dans) i Örnsköldsvik. Riksteatern klassar scener efter storlek och funktion och vi har ingen scen som uppfyller deras krav för stor scen. Vi uppfyller heller inte Norrlandsoperans lägre kravnivå för gästspel.

Vi anser att Örnsköldsvik behöver en stor scen för att göra scenkonsten mer tillgänglig för oss med gästspel från Riksteatern, Teater Västernorrland, Norrdans, Norrlandsoperan, med flera. Den blir ”till vardags” en central scen för våra egna scenkonstutövare – för utbildning, övning och föreställningar.

Publikrummets storlek har diskuterats. Det har handlat om intervallet 400 till 800 åskådare. Det större antalet ger professionella arrangörer en rimlig chans att få ekonomi i att ta hit etablerade artister. Det handlar om en avvägning mellan önskad funktion och kostnad, men vi förordar det större publikrummet.

Fjällräven Center är först och främst en hockeyarena och vi förstår Modos och Arenabolagets behov av en träningshall och förbättrade utrymmen för mässor och konferenser, dels för att utveckla ishockeyn och dels för att förbättra ekonomin. En kulturverksamhet i arenan blir dock på ishockeyns villkor när det handlar om delade utrymmen som entré, foajé och restaurang och liknande.

Kulturverksamheten i EFS/Focushuset kan disponera sina lokaler på egna villkor och ligger betydligt centralare. Det gagnar framförallt verksamheterna i vardagen för barn, unga och vuxna. Vi anser att detta läge är bäst för de kulturella verksamheternas utveckling i Örnsköldsvik.

Teaterstiftelsen

Lars Ahlström, Stefan Andersson, Christina Eliasson, Gustaf Lefvert, Arne Wistedt

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

■■ Här kan du själv skicka in din insändare 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel