Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tankar från landsorten – att bo i den lilla staden är helt perfekt

Så annorlunda det kan vara. I nyår besökte oss i Härnösand vänner från stora staden Stockholm. Vi mötte dem på järnvägsstationen. "Hej! Va härligt, det tar bara 4.5 timmar med tåg till er." Javisst är det bra, svarade vi. Bara tågen går är det perfekt, men så mycket bättre vi skulle få det om vi fick utbyggd järnväg med dubbelspår, då skulle det bara ta ca. 2.5 timmar! Tänk om man kunde satsa på det och skrota tanken på höghastighetståg från Stockholm och söderut.

Returdagen tog vi en promenad i den lilla staden för våra vänner ville köpa DN eller SvD för att läsa och i första hand lösa kryss på hemresan. Det går nog inte sa vi. Av egen erfarenhet vet vi att dessa tidningar måste vi ha på vår dator numera. Det finns inte i affärer att köpa längre och om man bara bor två mil från stadens centrum på vårt fritidsställe så kan man inte längre få den med morgontidningsbilen och nu inte längre i brevlådan, lördag, söndag eller helgdag. Som många vet är det ju oftast då man vill lösa de stora kryssen och läsa i lugn och ro.

Det blev mycket sopor under nyår. Oj då! Sorterar ni sopor ni? Ja vi skruvar av plastlock, lägger metall, plast med mera i olika fack och påsar, sedan matavfallet i en speciell papperspåse som förvandlas till värme eller bioenergi. Det behöver inte vi göra, vi slänger osorterat! (De bor mitt i stora staden).

Detta förvånade oss ännu en gång, eftersom vi vet att ute i skärgården är det också lätt att slippa eller låta bli att sopsortera.

Numera är det toppen att man kan hämta paket på kvällstid i våra större matvaruaffärer och bensinstationer. Postlådorna töms förstås inte så ofta som förr när vi ska sända post.

När vi skall besöka Kungliga Operan, Dramaten eller annat så kostar det oss betydligt mera eftersom vi måste betala resa och uppehälle. Men detta är ju förstås frivilligt!

Att bo i den lilla staden är i alla fall ”helt perfekt” här har vi ett rikt stort kulturellt utbud och möjlighet att åka skidor på längd eller i backe om vintrarna. Tre timmar till fjällen. Sommaren bjuder på havsbad runt knuten och det är lätt med båt att lägga till mitt i stadens kärna. Höga Kusten ligger nära.

Vår stad är ett gott alternativ att flytta till och här finns vackra hus eller stor möjlighet att bo på landet.

Men vi har förstås för hög skatt. Myntet har alltid två sidor, det är bara så och vi funderar ofta över, varför är det längre att åka norrut än söderut? Det tycker inte vi!

Välkomna hit!

Före detta storstadsbo – numera Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel