Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tandvården prioriterar de med bäst tänder – ett hån mot de med större behov

Dagens tandvårdssystem inom regionen är orättvist. Folktandvården sitter och undersöker de patienter med minst behov, de med ett så kallat Frisktandvårdsavtal. Dessa individer med detta avtal går före de i kön utan ett avtal men har i regel mindre risk för dålig tandhälsa, det vill säga äldre som är i riskgrupp på grund av till exempel mediciner eller sjukdomar som påverkar allmänhälsan.

Tandvården står för ett mycket stor utmaning i framtiden då befolkningen blir äldre och fler har kvar sin egna tänder. Vi måste lägga resurserna där det behövs och det är inte på på vuxna människor med liten eller ingen risk för dålig tandhälsa.

Det senaste påhittet att alla upp till 23 år ska få gratis tandvård i hela Sverige är en reform som enbart har skapat längre köer på klinikerna – det är en satsning på den grupp i samhället med den bästa tandhälsan. Det är ett hån mot de som är äldre och har större behov av vård.

Avslutar  med ett tips från coachen: Borsta noga i minst två minuter, med två centimeter fluortandkräm och använd tandtråd. Det är den billigaste och bästa tandvården du kan investera i.

Tandfén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel