Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tack för stödet till Österåsen – vi tål att granskas för att ge mest hälsa för pengarna

Artikel 34 av 36
Österåsens framtid utreds
Visa alla artiklar

Som chef för Livsstilsmedicin Österåsen tackar jag för stödet och intresset för vår verksamhet som uttryckts genom ett antal insändare, ledare och redaktionella artiklar.

Österåsen är, vid sidan om ungdomsmottagningarna och folkhälsoenheten, en av regionens enheter med ett hälsofrämjande uppdrag. Livsstilsmedicin Österåsen är regionens enda instans som tar emot remisser för orsaksinriktad behandling av patienter med komplex livsstilsrelaterad problematik.

På Livsstilsmedicin Österåsen bedrivs hälsofrämjande och förebyggande sjukvård främst genom att stötta patienterna i förändringsarbetet till mera hälsofrämjande levnadsvanor. Vi är ett behandlingsteam där kompetenserna spänner från specialutbildade kockar, dietist, fysioterapeuter, psykolog, läkare, hälsopedagog, diabetes- företags- och onkologsköterskor till skogsskötsel för rehabiliteringsskog- och trädgård, vård av våra kulturminnesmärkta lokaler och administrativa funktioner. All vård sker utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Det sker även forskning på och om Österåsen, någon lekstuga som en insändarskribent skrev är det inte fråga om.

En vanlig invändning vi får är: Visst blir det en förbättring under vistelsen på Österåsen men vad händer när patienterna kommer hem? För att kunna svara på frågan använder vi i samarbete med Folkhälsoenheten sedan år 2008 mätinstrumentet RAND-36.

Förbättringarna från behandlingsstart till 6-måndersuppföljningen står sig även vid 2-årsuppföljningen. Särskilt positivt är att de största förbättringarna uppnås i dimensionerna rollfunktion fysisk och rollfunktion emotionell som bäst återspeglar arbetsförmågan. Sedan 2009 är det fler än 3.000 behandlingar som har genomförts och resultaten är tydliga: Så visst, Österåsens arbete ger avtryck i folkhälsan.

Om vi finns så beror det på att man har gjort bedömningen att vi skapar ett mervärde för regionens invånare. Regionledningen har rätt – och skyldighet – att ompröva en sådan bedömning om/när förutsättningarna förändras. För Österåsens del har en extern utredning som gjordes av medicinsk och juridisk expertis 2014 kommit till slutsatsen att behandlingarna hjälper patienter med komplex problematik, håller hög kvalité och är sannolikt kostnadseffektiva. Samtidigt slog man fast att kurs- och konferensverksamhet som ligger inom uppdraget inte innebär snedvridning av konkurrens.

Utifrån uppdraget som kom 2018 pågår ett omfattande utvecklings- och förändringsarbete på Livsstilsmedicin Österåsen. Med tanke på det hade vi gärna haft en längre tids arbetsro mellan utredningarna, men vi tål att granskas på nytt. Syftet med den stundande utredningen är att utröna med vilket behandlingsupplägg regionens invånare kan få mest hälsa för pengarna. Regionledningen har lovat en professionell och transparent process.

Lever man upp till det löftet så kommer utredningens resultat visa vägen för att Livsstilsmedicin Österåsen även fortsättningsvist ska ligga i nationell framkant vad gäller behandling och förebyggande av livsstilsrelaterad ohälsa.

Benno Krachler, överläkare och verksamhetschef, Livsstilsmedicin Österåsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel