Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tack, Docksta bordtennisklubb – hoppas att nästa generation fortsätter i samma anda

Nu har de gjort det igen! Inte trodde jag, att några tonåringars upplysning på Vibyggerå Sportklubbs årsmöte 1963, att de skulle starta en egen bordtennisklubb skulle fortfarande få sådana konsekvenser för bygden. Bara under 2000-talet har de gjort följande insatser: 2003 köptes stiftelsehusen och drevs vidare. Man köpte också Sjöliden, och verksamheten fortsatte där. 2005 köpte man skolhuset, renoverade det så att Förskola, Fritids och 1-6 rymdes under samma tak och hyrde ut skolan till kommunen med ett femårskontrakt.

Inför hotet om nedläggning 2011 och Skolinspektionens godkännande av start av en friskola 2011 lovade DBTK AB att friskoleföreningen skulle få hyra skolan, när friskolan startade. Friskolan startade ht 2013. Sedan dess har DBTK AB lagt nytt tak och målat fasaden på bespisningsbyggnaden, tillsammans med friskolan byggt ny sarg på hockeyplanen och asfalterat skolgården, renoverat i skolan genom att sänka taket på övervåningen, måla om klassrummen och lägga in nya mattor och ordna ny belysning med dimmerljus.

Verkligen en alert hyresvärd!

2006 började barnfamiljer flytta in till Vibyggerå. Fram till 2018 hade de inflyttade barnfamiljerna tillsammans 42 barn i åldern 0-12 år. Eftersom kommunen inte hade ordnat någon ytterligare förskoleavdelning i Docksta, blev föräldrarna erbjudna platser vid Nordingrå förskola tre mil bort. Föräldrarna reagerade i en tidningsartikel, där de påpekade att om man arbetade i Ö-vik, var det praktiskt omöjligt att lämna och hämta barn i Nordingrå och göra full arbetsdag i Ö-vik. Det vill säga det var omöjligt att flytta till Docksta, om man behövde barnomsorg.

Nu först reagerade kommunen. I intervjuer gick kommunalpolitiker ut och sa, att de skulle ge lösningen av barnomsorgen högsta prioritet. Nu kommer DBTK in i bilden. De sätter sig i förhandlingar med kommunen, och nu har man kommit överens om att DBTK bygger till skolan cirka 250 m2, där kommunen skulle få hyra undervåningen mot ett 10-årigt hyreskontrakt. Tack vare att DBTK ställde upp och tog en kalkylerad risk, där man förutsätter fortsatt inflyttning av barnfamiljer, kommer nu en flaskhals när det gäller inflyttning av barnfamiljer att försvinna.

Även i den andra stora nyheten från Vibyggerå om satsningen på ett projekt runt Skuleberget deltar också DBTK. Det är bara att hoppas att den generation som kommer att styra DBTK:s utveckling i framtiden, visar samma kreativitet och företagaranda som de nu gjort under mer än 50 år.

Karl-Anders Nordström

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel