Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ta ert ansvar, Region Västernorrland – bekosta operationer för era patienter i andra län

Sveriges sjukvård är i kris och Region Västernorrlands i synnerhet. Jag har mina rötter i Kramfors och tyvärr får jag gång på gång uppleva hur usel, eller snarare obefintlig, vård som bedrivs i regionen och hur mina nära ej får den hjälp de borde ha rätt till.

Jag har fått slita mitt hår många gånger för att adekvat vård och medicinering, även ska ges till dem. Exempelvis skrevs min mormor ut från sjukhus för några år sedan med ett nyupptäckt, men troligen ej nytt, förmaksflimmer utan behandlingsplan. Jag bollades mellan Kramfors-Sollefteå-Kramfors innan till slut Sundsvall satte in blodförtunnande läkemedelsbehandling. Ingen ville ta ansvar för att initiera behandlingen när det missades vid utskrivning. Om det inte vore för ett medicinskt kunnigt och driftigt barnbarn hade hon med all sannolikhet drabbats av en stroke vid det här laget.

Den 22 oktober opererade min kusin, 34 år gammal, sin rygg i Strängnäs. Efter år av smärta och sjukskrivningar där Region Västernorrland endast erbjudit starka smärtstillande läkemedel och sjukgymnastik använde hon sig av rätten till egenvårdsremiss och fick komma till Strängnäs ryggklinik för utredning. Hon genomgick omfattande och smärtsamma utredningar och utfallet var en given operation. Lyckan över att äntligen få hjälp grusades snabbt när Region Västernorrland meddelade att de vägrar betala operationen. Det utan att ens erbjuda henne ett alternativ på hemmaplan. Hur kan man döma en i övrigt frisk, ung och arbetsför människa till ett liv i smärta och delvis invaliditet för all framtid?

Komplikationer och sjukskrivningar kommer i längden att kosta regionen och samhället mycket mer, men det är som vanligt endast kostnaden här och nu som har betydelse. Strängnäs har fått stå för många av regionens ryggoperationer då de inte klarar av sitt vårduppdrag själva. Det kostar såklart och min kusin fick till svar att "Strängnäs vill bara tjäna pengar". Deras specialistutlåtande tycks heller ej vara fullgott då remissen skickades på eget initiativ, en remiss som skulle ha skrivits av en läkare för länge sedan. Faktum kvarstår dock, hur mycket prestige det än ligger i det, att min kusin inte blir hjälpt av narkotiska preparat och fler sjukskrivningar. Bedrövligt Region Västernorrland!

Min kusin betalade över 100 000 kronor ur egen ficka för att ha möjlighet till ett drägligt liv de 40-50 år som återstår. En operation hon borde ha all rätt att få, men som regionen vägrat henne. Usch! Ta ert ansvar för era medborgare Region Västernorrland! Bekosta hennes och andras operationer utomläns så länge ni inte duger till att erbjuda dem det själva!

Lina, Region Västerbotten

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel