Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ta del av vad forskarvärlden säger – utlys nödläge för klimatet i Ö-vik

Replik på Sigvard Erikssons insändare "Meningslöst att utlysa nödläge för klimatet i Ö-vik".

Snart sagt varje dag visar insändare och artiklar i pressen att oron för klimatet ökar. Ett bra exempel är det debattinlägg där Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid KTH i Stockholm, skrev detta på Supermiljöbloggen den 24 maj: ”Klimatförändringarna är nu så omfattande och snabba att regeringen bör följa Irlands och Storbritanniens exempel och deklarera ett nationellt nödläge”.

Men så finns också den typ av inlägg som Sigvard Eriksson skrev som svar på vår artikel om Vänsterpartiets budgetförslag för Örnsköldsvik. Vårt svar i diskussionen om ”minskade utsläpp av koldioxid har någon påvisbar betydelse för klimatet” är helt enkelt en uppmaning att ta del av det 96 procent av forskarvärlden säger.

Sigvard Eriksson spinner också på en annan tråd. Han menar att det avtryck vi gör i Sverige är så litet att det inte har någon betydelse vad vi gör. Det är helt riktigt att det finns större klimatbovar. Det behövs kraftfulla strukturella åtgärder över hela vårt jordklot – vi har ingen Planet B. Framför allt måste de stora bolag som står för merparten av utsläppen tvingas att ställa om.

Vår slutsats av detta är en helt annan än den Sigvard Eriksson drar. Vi instämmer helt och fullt i den utmärkta insändare som signaturen ”Elev i åk 9” skrev: Tänk på miljön – ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Örnsköldsviks kommun måste också göra vad den kan. Utlys nödläge för klimatet – och agera sedan utifrån det!

Göran Wåhlstedth (V)

Gunnar Fors (V)

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel