Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sveriges Byggindustrier: Ingen ska skadas eller dö på våra arbetsplatser

Hittills i år har tolv personer förolyckats i tjänsten. Flera av dem arbetade i byggbranschen. I jämförelse med samma period under 2018 så är det dubbelt så många som förolyckats.

Sverige ligger långt fram när det gäller arbetsmiljö och säkerhet inom bygg-och anläggningsbranschen. Antalet olyckor har halverats sedan 1960-talet. De senaste åren har medlemsföretag i Sveriges Byggindustrier gjort oerhört mycket för att skapa en säkrare bransch.

Men det vi gör räcker inte. Statistiken talar sitt tydliga språk: Det är tre gånger större risk att råka ut för en allvarlig olycka på en byggarbetsplats jämfört med andra branscher.

Säkerhet är ett prioriterat fokusområde för Sveriges Byggindustrier. Just nu pågår förberedelserna för en fysisk säkerhetspark vid Arlanda i Stockholm där människor som arbetar i vår bransch ges möjlighet att träna säkerhet och reflektera kring beteende och attityder. Vi tycker även att säkerhetskulturen börjar i skolan. Därför har Sveriges Byggindustrier tagit fram en kostnadsfri interaktiv säkerhetsutbildning på nätet för säkrare arbetsplatser. Mer än 10 000 personer har redan genomfört den. Utbildningen handlar om beteende och attityder och sätter ribban för lägsta acceptabla kunskapsnivå för alla som jobbar i branschen.  

I Västernorrland har bygg-och anläggningsprogrammen varit föredömliga och låtit sina elever genomföra utbildningen innan de påbörjar sin första APL-period (arbetsplatsförlagt lärande).

Utplacerade runt om i landet har Sveriges Byggindustrier också sex arbetsmiljörådgivare som ger våra medlemsföretag råd och stöd, samt anordnar seminarier och informationsträffar kring säker arbetsmiljö.

Men mer behöver göras för att stoppa olyckorna. Därför ser vi fram emot fortsatt dialog med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) om vad som behöver göras från statligt håll:

■ Arbetsmiljöverket behöver göra fler oannonserade inspektioner för att få bort de oseriösa företag som förstör för alla dem som vill göra rätt för sig.

■ Beställare måste ställa krav på entreprenören som anlitas när det gäller arbetsmiljö och säkerhet för alla medarbetare i företagen. Men det räcker inte bara med krav, kraven behöver också följas upp.

Arbetsgivaren har ansvaret för arbetsmiljön men samverkan är viktig. Fackförbundens skyddsombud är en viktig resurs i arbetsmiljöarbetet. Dessa ska självklart ges förutsättningar att vara delaktiga i arbetet mot en nollvision.

Hanna Magnusson, arbetsmiljörådgivare, Sveriges Byggindustrier Västernorrland

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel