Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sverigedemokraterna värnar inte arbetarnas intressen

Jag är vvs-montör och är vald som skyddsombud på mitt företag, vald att representera mina arbetskamrater och utsedd av Byggnads (Svenska byggnadsarbetareförbundet) att hjälpa mina kollegor och min arbetsgivare att upptäcka faror på våra arbetsplatser. Jag blir så arg och kan inte ignorera detta slag i ansiktet på den svenska modellen och mina arbetskollegor.

Attacker på LAS och strejkrätten – allt för att ändra maktbalansen mellan fack och arbetsgivare. Att Sverigedemokraterna (SD) inte värnar arbetarnas intressen är tydligt. Man vill med sin politik bryta ner den svenska modellen och kollektivavtalen, det är huvudmålet. Man har valt att bli Svenskt Näringslivs budbärare, nu visar man sitt rätta ”politiska ansikte”.

Nu attackerar man skyddsombuden, man tycker de är politiska.

SD menar att facken inte ska få utse skyddsombud på arbetsplatserna. Utan att arbetsgivarna själva får välja det skyddsombud de själv behagar och som ställer till minst problem.

Som en tandlös kattunge skulle SD:s skyddsombud smyga omkring på våra byggarbetsplatser och med minsta antydan till ”mjauande” skulle bemötas med nonchalans och ignoreras, och det vet SD.

Skyddsombud är en grundbult i för att säkra att arbetarna har en röst på arbetsplatsen som en arbetsgivare inte nonchalerar, en viktig del av det som är fackföreningens mål nämligen bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö.

Arbetarrörelsen i Sverige är de som gav oss de arbetsvillkor och sociala rättigheterna vi tar för givet. För att man skulle kunna påverka politikens innehåll så startades Socialdemokraterna. För att vi vanliga arbetare skulle få det bättre, mer sociala rättigheter och trygghets system vid sjukdom och arbetslöshet.

Man ryser i kroppen av ilska när man nu ska behöva strida om sånt som är så självklart, självklart för mig som arbetar inom en av de branscher med mest dödsolyckor.

Jag kommer aldrig, aldrig vika ner mig för denna fackföreningsfientliga attack från SD. Jag kommer inte vara tyst och min övertygelse har stärkts om att arbetarrörelsen än en gång måste ta striden mot de högerkrafter som växer fram i Sverige.

För mig är det självklart att fackförbund måste vara aktiv i politiken och påverka samhällsutvecklingen så att det skapas trygghet på jobbet och övriga samhället. Där människor oavsett inkomst och bakgrund ges möjlighet att utvecklas.

Nu ska jag bli en aktiv Sosse för nu får det vara nog med skådespeleri från SD-ledaren Åkesson.

Robert Höglund, byggnadsarbetare

SVAR DIREKT:

Tonläget i debatten kring skyddsombuden är högt och det gäller att separera fakta från fiktion – det vill säga verkligheten från socialdemokratisk skrämselpropaganda. Skyddsombudens arbete är otroligt viktigt och förtjänar uppskattning. När vi ser att dödsolyckorna blir fler måste arbetet med arbetsmiljön prioriteras. Därför är det viktigt att vi pratar om den faktiska situationen, utan socialdemokratiska lögner.

Facken har ofta en politisk koppling direkt till Socialdemokraterna, LO har bland annat beslutat att enbart samverka med Socialdemokraterna och Transport utesluter medlemmar som är med i Sverigedemokraterna. Detta rimmar illa med att skyddsombuden ska representera alla arbetstagare, oavsett politiskt parti.

Först och främst är det viktigt att skilja på lokala och regionala skyddsombud. Vi vill även fortsättningsvis att lokala skyddsombud utses av arbetstagarna på arbetsplatsen, allt annat är lögn. Påståendet att vi skulle låta arbetsgivarna välja ombud är så verklighetsfrånvänt och bisarrt att det knappt går bemöta.

Vårat förslag är att arbetstagarna själva väljer sitt lokala skyddsombud, den som är bäst lämpad och åtnjuter kollegornas förtroende ska självklart bli skyddsombud. Det vi vill få bort är fackens rätt att gå över huvudet på arbetstagarna och kontrollera vilka som får bli skyddsombud. Vi har sett flera exempel där facken slänger ut medlemmar bara för att de är kristdemokrater, moderater eller sverigedemokrater.

När det kommer till arbetet med regionala skyddsombud vill vi lägga dessa under arbetsmiljöverket. I dag ger regeringen och Arbetsmiljöverket facken 112 miljoner kronor för att utse regionala skyddsombud. Vi vill ta bort mellanhanden och säkerställa att pengarna går till att säkra arbetsmiljön – inte Socialdemokraternas partikassa.

Vi vill att alla arbetstagare oavsett politiskt parti har möjlighet att engagera sig i arbetet kring skyddsombud och arbetsmiljö. När fackförbund kastar ut skyddsombud som engagerar sig i andra partier. När ledande Socialdemokrater ljuger om politiska motståndare och även publicerar listor där vi svart på vitt kan läsa ”I valrörelser ska Socialdemokrater kunna låna in personer från LO”, har situationen spårat ur.

Bort med klåfingriga politiker, bort med politisk styrning och bort med skrämselpropaganda.

Magnus Persson (SD), arbetsmiljöpolitisk talesperson och byggnadsarbetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel