Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sverige borde vara en ivrigare försvarare av Israels säkerhet

Annons

”Om detta må ni berätta” var rubriken på den faktabok om förintelsen i Europa, som tillkom på initiativ, av före detta statsminister Göran Persson och utgavs första gången 1998. Även en officiell minnesdag, ”Förintelsens minnesdag”, instiftades på 27 januari, den dag som det största förintelselägret Auschwitz befriades år 1945.

En påminnelse för att hedra offren! För att inte glömma och för att inte historien skall tillåtas upprepa sig!

Då, vid tiden före andra världskriget var antisemitismen allmänt utbredd i hela Europa. Judarna som genom hela historien har förföljts och utsatts för otaliga pogromer, blev nu nazismens mål. När nazismen till slut stoppades, hade miljontals judar mördats.

Även romer, handikappade och andra minoriteter, som inte uppfyllde nazismens ideal förföljdes, och många mördades.

När koncentrationslägret Bergen-Belsen befriades 1945, gav överlevande judar uttryck för hoppet om ett eget land, som BBC radio förevigade. Hoppet uttrycktes i sången Hatikvah, som senare skulle bli den judiska staten Israels nationalsång.

1948 bildades den judiska staten Israel. Judarna fick ett land som försvarar dem och där de kan leva som judar. Garantin för judarnas överlevnad är den judiska staten Israel.

Israel har från sin första dag angripits både militärt och utsatts för otaliga terrorangrepp. Även om detta har spridit ond bråd död, så är överlevnadshotet, då som nu, att den stora fria världen tillåter likgiltigheten råda över Israels utsatthet.

Sverige borde här vara en försvarare av Israels säkerhet. Men tvärtom så uppfattas Sverige vara det mest Israelfientliga landet inom EU. Från officiellt israeliskt håll har man flertal gånger kritiserat Sveriges regering, delar av svensk media och även Svenska kyrkan för anti-israeliska agendor.

Här borde anklagelserna leda till självrannsakan över hur vi förhåller oss till Israel.

Om den judiska staten känner sig kränkt och orätt behandlad av oss, borde då inte historiens vingslag med antisemitismens följder, göra oss ödmjuka och låta oss belysas ner till minsta lilla textrad?

Thomas Lundgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel