Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sverige borde ha en snöröjning i världsklass – köp tjänsten direkt av åkarna

Annons

Långt innan bilen var uppfunnen vräkte snön ner. Sverige är ett land med kyla. Vi är ett teknikland. Vi är kända internationellt för att vara innovativa och framsynta. Delegationer från hela världen borde skickas hit för att lära sig av vår expertis på vinterväglag. Så är det inte.

För svenska åkeriföretag är vintern förknippad med ett tungt arbetsmiljöproblem: Halka. Ibland med dödsolyckor som följd och med enorma ekonomiska förluster för samhället. Det finns lösningar.

Snöröjningen måste kopplas loss från övrigt vägunderhåll. Snöröjningen måste prioriteras som en akut åtgärd. Det är dags att teckna avtal direkt med åkeriföretagen och kringgå de större byggbolagen. Upphandla direkt från oss. Vägen är vår arbetsplats. Därför drabbas vi absolut hårdast av bristande vinterväghållning. Samtidigt är det också vi som utför vinterväghållning.

Det är frustrerande att se snön falla utanför fönstret utan att kunna agera. Ju längre tid som går efter att snön börjat falla och vägen röjs, desto värre blir problemen. Att agera snabbt är nyckeln för en välfungerande vinterväghållning. Idén är att åkeriföretag ska kunna lämna anbud på akuta åtgärder. Snöfall är inte planerat och kräver en akut åtgärd. Vi kan hantera ett icke planerat snöfall, om vi låter åkeriföretag lämna anbud på akuta åtgärder.

En fungerande väg är viktigare för oss än för någon annan, och vi har expertisen och resurserna för att röja den. Låt oss utföra vinterväghållning så som det görs bäst – då det behövs. Vi lever i ett land med snö, is och kyla under stora delar av året. Många av oss bor och arbetar norr om polcirkeln.

Är det något vi svenskar kan, är det att leva i vinter. Varför ska vi inte ha en vinterväghållning i världsklass?

Carina Ahlfeldt, regionchef, Sveriges Åkeriföretag Norr

Richard Ferm, styrelseordförande, Sveriges Åkeriföretag Norr

Tord Sandin, vice ordförande, Sveriges Åkeriföretag Norr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel