Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svenska kyrkan diskriminerar de äldre

■ Replik på insändaren "Biskopen: Alla är del av en färgglad mångfald – även i år behöver vi fira prideveckan" i ÖA 31/7.

Det var vackra ord i din insändare, Eva. Du skriver om ”Svenska kyrkans syn på människors lika rätt och värde”. Du skriver om ”kultur, religion, kön och sexuell identitet” men inget om ålder. Idag diskrimineras 70+ och de riskerar att dö inte bara i corona utan även i ensamhet.

Äldre drabbas psykiskt av ensamheten vilket kan leda till att de åldras snabbare och därför dör tidigare än de annars skulle ha gjort. Folkhälsomyndighetens experiment har hittills misslyckats både med att skapa flockimmunitet och att hindra alltför många döda bland äldre. Vi hade i början av mars ett meningsutbyte om det lämpliga i att besluta om sammanslagning av pastorat i vårt kontrakt utan medverkan av de äldre i våra kyrkofullmäktige, men du menade att det var upp till respektive fullmäktigeordförande att bestämma vilka som skulle medverka.

Som biskop och ordförande i stiftsstyrelsen hade du chansen att påpeka att stiftsstyrelsen inte skulle ta ställning till beslut från pastoratsfullmäktige där äldre var uteslutna. Något sådant verkar dock inte ha gjorts utan tvärtom avslogs ett överklagande i domkapitlet utan att diskutera om beslutet fattats med hänsyn till Svenska kyrkans värdegrund. Vi äldre är en stor del av de gudstjänstfirande församlingarna i stiftet och är också väl representerade i de valda beslutande församlingarna.

Det är skadligt för legitimiteten när beslut fattats utan medverkan av 70+, särskilt när mötena skulle kunna hållas digitalt med hjälp av teknik som redan då var tillgänglig.

Vi representerar en sjättedel av Sveriges befolkning och troligen en ännu större andel av Svenska kyrkans medlemmar. Det är knappast till fördel för demokratin när många kunniga, levnadsvisa och demokratiskt valda ledamöter hindras att delta i beslut som kommer att påverka oss kanske under resten av 2000-talet.

Per Sundin, ledamot i Själevad-Mo-Björna pastoratsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel