Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar på insändarstormen: Vi vill förstärka känslan av en gammeldags julmarknad på Murbergets friluftsmuseum

Artikel 6 av 8
Debatten kring Murbergets julmarknad
Visa alla artiklar

Med anledning av insändarna om årets julmarknad som hålls den tredje advent på Murbergets friluftsmuseum.

När vi började med julmarknad 1983 var det relativt ovanligt med denna typ av marknader. Idag finns det julmarknader nästan överallt och det gör att vi som friluftsmuseum behöver stärka vår profil och inriktning. Som ett led i det utvecklingsarbetet ser vi bland annat över marknadsområdet och utbudet. Utvecklingsprojektet är treårigt med fokus på julmarknadens 40-årsjubileum 2023.

Liksom andra julmarknader vid friluftsmuseer, exempelvis Gammlia i Umeå, Jamtli i Östersund och Skansen i Stockholm, vill vi fokusera på det som förstärker känslan av gammeldags julmarknad. Vi vill ha en tonvikt på lokalproducerat hantverk, slöjd, mathantverk och annat gott som hör julen till. Som länsmuseum har vi Västernorrlands län som utgångspunkt, men varor och säljare kan också komma från angränsande län.

De främsta anledningarna till vårt utvecklingsarbete är dels turistnäringens önskemål om en traditionell julmarknad som attraktivt besöksmål och dels mångåriga synpunkter från besökare som upplevt marknaden som trång och spretig.

Förutom servering inne i museibyggnaden kommer ideella föreningar sälja varmkorv och kolbullar, och skolklasser sälja fika, precis som vid våra andra stora arrangemang på friluftsmuseet, det vill säga nationaldagen, midsommarfirandet och spelmansstämman.

Som vanligt visar vi julfirande genom tiderna i gårdarna på friluftsmuseet, körer sjunger julsånger och mycket annat. Och det blir många aktiviteter för barnen med ponnyridning, kaniner och sagoberättande.

Den tydligare inriktningen på en traditionell julmarknad har för några säljare fått konsekvensen att plats inte kunnat erbjudas, vilket vi beklagar. Vi vill passa på att tacka de som tidigare deltagit på julmarknaden men som inte gör det i år.

Som en kommentar till insändarna om langosvagnen. Det hade vid ansökningstidens utgång 30 oktober inte inkommit någon ansökan från langosvagnen om att vara med på årets marknad. I nuläget är marknaden fullbokad, och vi har en kölista för återbudsplatser.

Det är ett spännande arbete att få utveckla julmarknaden på Murberget under de kommande åren. Jag hoppas att våra besökare får en fin upplevelse när de är här och uppskattar de förändringar vi gör på marknadsområdet och ute i gårdarna på friluftsmuseet.

Avslutningsvis vill jag önska alla välkomna till årets julmarknad.

Här finns info om marknaden på vår webb: vnmuseum.se

Paulin Norgren, projektledare för Murbergets julmarknad sedan 1993

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel