Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar direkt: Vi kan och vill alltid bli bättre

Annons

Svar direkt till insändarna Replik: Okunskap i ledningen vad gäller ME, Replik: Regionledningen – förstår ni allvaret kring ME? och Replik: Erkänn att det inte finns någon vård för länets ME-drabbade – det vore respektfullt mot patienterna

Vi tar våra patienter på stort allvar. Vi beklagar varje gång någon har dåliga erfarenheter. Det är vårt jobb att se till att vi får ut så mycket bra vård som möjligt av våra resurser. Vi kan och vill alltid bli bättre.

Vi går inte först vad gäller utvecklingen av ME-vård. Vi ska hålla jämna steg med övriga landet. Vården för ME-sjuka kan bli mycket bättre, inte bara här.

85 procent av alla diagnoser kan ställas med hjälp av prover. ME är inte en sådan sjukdom vilket gör det svårt. Vi har inte ME-specialister. ME har ingen specifik tillhörighet inom specialistvården. Patienten träffar flera läkare med olika specialiteter som måste utesluta andra allvarliga sjukdomar som ger de symptom patienten har. Vi har full förståelse för att det är frustrerande när vården inte kan ge svar och snabb hjälp. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering skriver i sin rapport ”ME/CFS, En systematisk översikt” att drygt hälften som remitterats till specialistklinik för misstänkt ME/CFS har andra tillstånd, som sömnrubbningar och psykiatriska tillstånd. Det visar också på svårigheten att ställa diagnos.

Insändarskribenterna reagerade starkt på vårt svar om behandlingar. Vi skrev inte att antidepressiv medicin, motion och KBT botar ME, var vi otydliga så ber vi om ursäkt. Det vi ville säga var att många patienter också har andra sjukdomar som exempelvis depression, som kan behöva behandlas, självklart på ett sätt som fungerar för patienten. Vi vill också poängtera att vi skrev aktivitet på rätt nivå. Det är individuellt och kan betyda precis så mycket eller lite som passar patienten. Övningar för att bibehålla rörlighet, avspänningsteknik och kost kan vara saker att arbeta med. Hur ME botas vet vi inte.

Det är viktigt att du berättar för vården om du inte är nöjd. Prata med berörda, anmäl hos patientnämnden eller IVO. På 1177.se finns information.

Vi efterfrågar mer forskning. Vi önskar riktlinjer om behandling från Socialstyrelsen, som tidigare sagt att det vetenskapliga underlaget är för otillräckligt för att ta fram rekommendationer. Generellt är det viktigt att vård bedrivs enligt evidens, noga framtagen forskning, för att undvika svåra misstag i behandling av vissa sjukdomstillstånd som begåtts historiskt.

Vi behöver bli bättre på att göra patientens väg mot diagnos smidigare. Liksom ni arbetar vi för att ingen patient ska behöva lida i onödan.

Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland

Lena Asplund (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel