Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svaga argument för militär upprustning – att leka krig hjälper ändå inte mot vårt största hot

Det är med bestörtning jag ser att Sveriges militär skall upprusta. Efter så långt slit från främst kvinnor i politiken, såsom Inga Thorson, Maj-Britt Theorin, Anna Lindh och Margot Wallström, för att komma fram till nedrustning, känns det som de har arbetat förgäves.

Jag tycker att försvarsministerns argument för upprustning är svaga. Att det är oroligt i världen, och även i vårt närområde, med annekteringen av Krim, aggressionen mot Georgien och det pågående kriget i Ukraina.

”Från tid till annan noterar vi provokativt beteende från rysk sida på både mark- och luftarenan i Östersjöområdet. Såväl i Östersjön som utanför norska kusten har Ryssland avlyst stora arealer inom så kallade FIR-områden för testverksamhet som någon form av ny markering.” Tal av Peter Hultqvist vid Folk och Försvars rikskonferens 2019.

När var det inte oroligt i omvärlden och även i närområdet undrar jag? En ubåt gick på grund väl synligt. Någon tyckte sig se ubåtar även i Alnösundet så där skedde mycket eftersök.

Region- och kommunpolitiker välkomnar värnpliktiga till vårt område. Tänker man då på krig eller handlar det om att få sysselsättning till vår region? Jag tror inte någon vill ha krig, men en upprustning av försvaret är ändå ett tecken på att man tror att det kan bli krig. Allright för värnplikt, men den skall inte vara militär- utan en civil utbildning för att klara av de följder som det största hotet mot vår värld kan leda till. Det största hotet är klimathotet och då tror inte jag att militära värnpliktiga är särskilt bra förberedda om man med målade ansikten och granriskvistar i hjälmen leker krig och skjuter skarpt i våra skogar.

Det bästa för att försöka få fred i världen är nedrustning, alliansfrihet och att skapa goda diplomatiska relationer till alla länder oavsett vad man tycker om deras politik. Någon måste ha modet och det tycker jag att Sverige visat gott exempel på hitintills. Helt såsom Inga Thorson, Maj-Britt Theorin, Anna Lindh och Margot Wallström agerade i sina roller i utrikespolitiken.

Politik är att vilja, såsom Olof Palme uttryckte det.

Britt Rinnan

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel