Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Styr om till klimatvänligt pensionssparande

Annons

Nu när svettkörtlarna börjar vakna inför ännu en sommar kommer jag med en idé att se om ditt pensionssparande. Enligt en ny studie är 99,94 procent av klimatforskarna ense om att människan orsakar klimatförändringarna. En genomsnittlig svensk orsakar per år tio ton i koldioxidutsläpp genom flyg, bilkörning och uppvärmning av boende (WWF Sverige). Det kan jämföras med att 100 000 kr i en genomsnittlig global aktiefond per år orsakar hela 4,9 ton i koldioxidutsläpp (MSCI Worlds index, 2015) - värsta fonden 8,4 ton (Länsförsäkringar Global Aktiv, år 2015).

Genom våra pensionspengars placering kan vi alltså påverka en i sammanhangen stor del av våra personliga koldioxidutsläpp – helt utan ansträngning i övrigt. Men en klimatvänligare fond, den har säkert mer avgifter och ger sämre utveckling av de sparade pengarna?

Nej, det finns flera billiga global- och Sverigefonder som bara helt enkelt försöker sortera bort bolag som till exempel hanterar fossila bränslen, eller på andra sätt orsakar klimat- och miljöskada eller har låg hållbarhetsrating.

Din ”personlige bankman” ger säkert gärna råd och föreslår bankens egna fonder med klimatprofil, många banker har nämligen egna hållbarhetsfonder. Det finns även andra fonder som inte på utanpåskriften skyltar sig som miljöfond.

Med hjälp av den oberoende och erkända fondfaktabanken Morningstar gjorde jag en sökning bland de PPM-fonder som är billiga och samtidigt har ett högt hållbarhetsbetyg. Bland Sverigefonderna utmärker sig SPP Aktiefond Sverige A (avgift 0,21 procent), AMF Aktiefond Sverige (avgift 0,41 procent) som båda har 4 av 5 i betyg hos Morningstar, ett betyg som baseras på avkastning gentemot risk de senaste tre åren (tänk på, att en fond tidigare gått bra behöver inte betyda att den kommer göra det i framtiden).

Bland fonder som för närvarande har lite lägre avkastningsbetyg finns indexfonderna Avanza Zero (avgift 0,0 procent), Länsförsäkringar Sverige Indexnära (avgift 0,21 procent), Handelsbanken Sverige OMXSB Index (avgift 0,21 procent), Swedbank Robur Access Sverige (avgift 0,2 procent).

Bland global-/utlandsfonder finns Folksam LO Världen (avgift 0,40 procent), SPP Global Plus A (avgift 0,41 procent), Öhman Etisk Index USA A (avgift 0,67 procent) som är indexfonder, samt SPP Global Solutions A (avgift 0,76 procent).

De här är alla exempel på klimatvänliga placeringar med avgifter som kan vara lägre än de fonder du har idag. Den förvalda premiepensionsfonden 7:e AP-fonden har också någon slags klimatpolicy men det verkar vara otydligt vad den egentligen innebär.

Gå in på Mina Sidor på pensionsmyndighetens hemsida eller ring deras kundservice och kontrollera. Glöm inte heller de fondbolag som har din tjänstepension. Att på detta sätt kunna minska en betydande del av dina koldioxidutsläpp är helt utan direkt ansträngning, behöver bara ta några minuter, och behöver alltså absolut inte vara sämre för din pension!

Erik, Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons