Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stort klimathot – när ska fullmäktige i Kramfors ta ansvar?

Annons

Klimatet är vår tids största hot. Bland annat Storbritannien, Frankrike och Kanada har de senaste månaderna officiellt utlyst klimatnödläge, liksom hundratals städer världen över och ett antal svenska kommuner. Och fler länder, städer och kommuner är på gång.

Nästan alla forskare inom området är sams om att människan har stor påverkan på klimatet. Nästan alla länder i världen har skrivit under Parisavtalet, som säger att vi måste hålla oss under två graders temperaturökning. Här i Västernorrland har vi redan passerat en grads ökning. Greta Thunberg har utsetts till årets kvinna av både Aftonbladet och Expressen, och hyllas av bland andra FN:s generalsekreterare, Dalai Lama, Barack Obama och påven. Ändå händer så lite, så långsamt.

Vi är nu i ett läge där utsläppen av växthusgaser måste minska med åtminstone 10-20 procent per år ett tag framöver. Alla människor har ett ansvar i detta, att ta tag i sin vardag och ändra det som behöver ändras. Men politikerna har ett extra stort ansvar. Hur ser egentligen deras konkreta planer ut för att göra det som måste göras?

De flesta politikers icke-agerande hittills, både lokalt här hemma och jorden runt, riskerar att leda till ett klimatscenario som ingen vill ha. Med globala temperaturökningar på kanske fyra-fem grader i stället för två. Med hundratals miljoner människor på flykt från sina hem. Och kanske, enligt många forskare, den mänskliga civilisationens sammanbrott.

Jag bor i Kramfors. När ska egentligen kommunfullmäktige ta tag i det som definitivt är deras ansvar? Den konkreta handlingsplanen för hur utsläppen av växthusgaser i kommunen ska halveras på tio år? Den konkreta planen för hur kommunen ska vara fossilfri till år 2050?

Jonas Arnqvist

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel