Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stora fastighetsjättar växer genom att köpa upp delar av det allmännyttiga beståndet

Replik på insändaren "Jag tjänar 55 kronor i timmen – vill ni ha den lönen, Hyresgästföreningen?".

Fastighetsägaren Joakim Bergman oroar sig för en utveckling där de stora fastighetsbolagen övertar de små. Detta är inte bara ett fenomen på bostadsmarknaden i Sverige, utan en utveckling som präglar den globaliserade ekonomin i stort. Det är dock värt att poängtera att de stora jättarna växer sig större främst genom att köpa upp delar av det allmännyttiga beståndet.

Vi ser vidare skäl att förtydliga att det som debatteras är en vägledande siffra på utvecklingen av den allmänna hyresnivån nationellt. Detta utifrån en generaliserad bild av fastighetsägarnas kostnadsutveckling och den tillhandahållna bruksvärdesnivån, hyresgästernas ekonomi och den samhällsekonomiska utvecklingen i stort. Ytterst tar dock hyresförhandlingarna hänsyn till lokala förutsättningar.

Bergman skriver vidare att "115 miljarder i hyresintäkter låter mycket, men när man tänker på att 25 procent går tillbaka till staten i form av moms. Värme, el, vatten fastighetsskatt, reparationer, försäkringar, med mera, gör att det knappast hamnar många kronor i fastighetsägarnas fickor – även om ni får det att låta som det".

Hyresgästföreningen som part upprätthåller den svenska modellen med förhandlade hyror och därigenom stor förutsägbarhet när det gäller intäkter och värden vid konjunktursvängningar. Vi företräder hyresgästen och driver bostadspolitiska frågor, i synnerhet för att påverka beskattning och moms på driften och ägandet av hyresfastigheter.

Utgångspunkten är att dagens beskattning är orättvis för hyresrätten som upplåtelseform. Vi bevakar därför konsekvent utvecklingen av kommunala taxor och avgifter, eftersom dessa påverkar fastighetsägarnas- och i förlängningen hyresgästernas ekonomi.

För övrigt kan det vara värt att understryka att även små fastighetsägare kan nå en stark position genom branschorganisationen Fastighetsägarna. Det kanske är dags att göra sin röst hörd i de egna leden?

Morgan Hoppman, ordförande Hyresgästföreningen Örnsköldsvik

Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen Sundsvall/Timrå

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel