Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Stoppa privatiseringen av Arbetsförmedlingen för att hjälpa alla jobbsökande efter coronakrisen

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Vi befinner oss nu i en sällan skådad kris där insatser från staten efterfrågas mer än någonsin. Över 50.000 personer har varslats och vi riskerar att ha en arbetslöshet på över 10 procent redan i sommar. Även i Västernorrland så ser vi att inskrivningarna ökar lavinartat.

Arbetsförmedlingen har under det senaste året brandskattats väldigt hårt. Budgeten hösten 2018 tvingade myndigheten att varsla en tredjedel av personalstyrkan (4500 personer). Tanken var att Arbetsförmedlingen inte själv ska utföra förmedlaruppifter utan att större delen av matchnings- och rustningsuppdraget ska läggas över på privata aktörer. Nu står vi mitt i en kris utan resurser att kunna skala upp samhällets insatser.

Arbetsförmedlingen  förväntas ta hand om alla de tiotusentals nyinskrivningar som kommer efter att företagen tvingats varsla sina anställda. Alla som skriver in sig behöver stöd för att få ekonomisk ersättning under sin arbetslöshet. Personalen på myndigheten gör sitt yttersta för att hjälpa alla som kommer, men resurserna är knappa och omfördelningar görs i personalgrupper för att kunna hantera situationen. Möjligheten att få annan hjälp än det mest grundläggande är liten.

Det krävs en upprustning och mobilisering av stora mått för att möta den mängd av arbetslösa som förväntas. Det är vår bestämda uppfattning i rådande läge att alla resurser måste läggas på att hantera situationen nu och framåt, det finns inte utrymme för att diskutera vad privata aktörer skall sköta eller inte. Vi behöver satsa alla resurser på att möta de som kastas ut i arbetslöshet och hjälpa dom med ersättning, personligt stöd och olika former av insatser för att hitta en ny anställning så fort som möjligt.

De som blir arbetslösa i Västernorrland behöver snabbt få hjälp med att hitta en ny anställning eller få möjlighet till kompetensutveckling annars riskerar vi att få en snabbt växande långtidsarbetslöshet även när coronaepidemin har blåst över.

Det som måste ske är följande:

■ Privatiseringen och reformeringen av Arbetsförmedlingen måste avslutas, alla resurser måste omedelbart gå till att hjälpa och stötta de arbetssökande.

■ Myndigheten måste omgående få besked om ekonomiska medel för kommande år, detta för att kunna upprätthålla stöd och hjälp för alla dem som behöver myndighetens stöd.

■ Alla arbetssökande i Västernorrland måste få möjlighet att hitta lösningar som gör tiden i arbetslöshet så kort som möjligt.

Fredrik Andersson, ordförande ST inom Arbetsförmedlingen

Liw Schönning Myrberg, vice Ordförande ST inom Arbetsförmedlingen Södra Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel